îkrâr’ın sıhhatinin şartlan üçtür :
1) Bâliğ olmak.
2) Akıllı olmak.
3) Ikrâr’da serbest olmak. İkrâr, mal ile ilgili ise ikrâr edenin reşid olması şarttır.
İkrar Üzerinde olan bir hakkın varlığını kabûl etmektir. Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında Benimsenen inancın dille ifade edilmesi anlamında kelâm terimi fıkıh terimi. İkrarın hukukî bir delil olarak meşruiyeti kitap, sünnet, icmâ ve kıyasa dayanır. İkrar, tek taraflı irade beyanı ile vücut bulan hukukî bir tasarruf olup ikrarla verilen hükmün ihtilâfsız şekilde kabulü ve ikrarla sabit olan şeyin araştırılmaması esastır. İkrar, açık sözlerle veya delâlet yoluyla olabilir. İkrar, Allah veya kul hakları ile ilgili olabilir.
İkrarın Hükmü. Mecelle’nin, “Kişi ikrarıyla muâheze olunur” (md. 79) maddesinde de belirtildiği üzere ikrarın hükmü ve etkisi, ikrara konu olan sâbık bir hakkın (mukarrun bih) ortaya çıkması ve bu ikrarın mukırrı ilzam etmesidir. İnancın dil ile ifade edilmesidir. Bunun en kısa şekli Kelime-i Şehadet getirmek, daha geniş olanı inanılacak esasları söz ile ifade ederek çaplı inanmaktır.
Mechûl bir şeyi İkrâr etmenin hükmü nedir
Mechûl bir şeyi ikrâr eden kişiden», bu şeyi açıklaması istenir. «Falanca adamın bende bir alacağı vardır,» demesi gibi. Sonradan bununla ilgili yapacağı açıklama (Her ne kadar bir dirhemdir, dese bile) kabûl olunur.
İkrâr’da istisnâ sahîh midir?
Sıhhat hâli olsun, hastalık hâli olsun ik-rârda istisnâ sahihtir. Ancak bu istisnânm ik-râr edilen şeyden zaman bakımından fâsılasız olması şarttır.