Islâm dini; ipekli kumaşlar hakkında bazı ölçüler ortaya koymuştur. Dinimiz, giyim kuşamda sadelik ve temizliği esas kabul ederken, israfa, gurura ve gösterişe kaçmamayı da tavsiye etmiştir. İç ve dış elbise olarak ipek giymek haram, kadınlara her çeşit ipek eşya caizdir.
Kadın fıtratan süse düşkündür. Geçmişte böyle idi ve böyle devam etmektedir. Özellikle kadın altın ve ipeğe çok önem verir. Erkek de fıtratan süsten ziyâde kişiliğine ve olgunluğuna bakar. İslâm dini fıtratı bozan ve fıtrata aykırı olan şeyleri yasaklamıştır. Bunun için ipek kadın için mübâh, erkek için haramdır.
Peygamber (sav) buyuruyor: “İpekli elbise giymeyiniz. Çünkü dünyada onu giyen kimse âhirette giymeyecektir” (20).
Bir gün Hz. Ömer (ra) satılık bir ipekli elbise görür. Ve onu alıp Hz. Peygambere götürür. “Ey Allah’ın Resûlü bayramlarda ve gelen heyetlerle görüşmek için bunu satın al” der.
Bunun üzerine Peygamber (sav): “Bu, ahirette payı olmayanların elbisesidir” buyurdu (21). Peygamber (sav) sağ eline bir parça ipek, sol eline de bir külçe altın aldı ve buyurdu ki: “Bunlar ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına mübâhtır” (22).
(20) Bu^âri, Müslim(20) Bu^âri, Müslim
(21) Müslim, Buhârî, Ebû Dâvûd ve Nesâı
(22) Ebu Dâvûd