Fabrikada çalışan bir işçi, öğle paydosu dolayısıyla namazını rahatlıkla kılabilmektedir. Ancak ikindi namazı için vakit müsait değildir. Amirlerin müdahalesine imkân vermemek ve işi aksatmamak gayesiyle işçinin ayakkabısıyla namaz kılması caiz olur mu?
Ayakkabı temiz ise, yani namazı bozacak herhangi bir necasetle pislendiği görülmemiş ise onunla namaz kılmakda hiç bir mahzur yoktur. Vaktin darlığından dolayı durum elverişli değilse sadece farzı kılıp sünneti terketmek mümkündür. Ebu Said diyor ki: Peygamber (sav) ayakkabı ile ashabı kirama namaz kıldırmakta iken birden ayakkabısını çıkanp sol tarafa koydu. Onu gören cemaat da ayakkabılarını çıkardılar. Namazı bitirince Peygamber (sav) “Neden ayakkabılarınızı çıkardınız” diye sordu. Onlar da “Ey Allah’ın Resûlü senin çıkardığını görünce biz de çıkardık” diye cevap verdiler. Resûlüllah: “Cebrail bana gelip ayakkabımda pislik olduğunu haber verdi” buyurdu (95). Demek oluyor ki ayakkabıda necaset olmazsa onlan çıkarmadan namaz kılmak caizdir. Aynca Hanefî mezhebine göre; ayakkabı, cüssesi bulunan bir necaset ile pislenince kurumadan önce bu necesatin silinmesi halinde ayakkabı temizlenmiş olur. Hanefllerin ayakkabıyla cenaze namazı kılmaları bundan ileri gelir. Yalnız ayakkabı sidik gibi bir şeyle pislenirse veya onunla zemini pis su ile murdar olan helâ gibi yerlere gidilirse o zaman bu ayakkabı ile ne cenaze namazı ne de başka bir namaz kılınmaz.
Tavsiyemiz, fabrikada, tarlada veya nerede olunursa olunsun namazın terk edilmemesidir. Bir teneffüste abdest alınır, ikinci bir teneffüste de ayakkabıyla da olsa bir naylon veya muşamba üzerine farz namaz kılınmaya çalışılmalıdır. Kılınmazsa mesuliyet olmazken farzı terk etmekten dolayı mesuliyet doğar.