İslâm dinine aykırı, küfr ve dinsizliği medh eden kitapları alıp satmak caiz midir?
İnsan için en etkili öğrenme yolu okumaktır. Bu nedenle kitaplar içinde binlerce cevher barındıran bir hazinedir. Kitap okuyan insanlar, okumayanlara göre her zaman bir adım öndedir. Kitap okumak önemli olduğu gibi doğru bilgiyi’de öğrenmek önemlidir. İslam dininde her duyduğuna inanmak, her gördüğüne aldanmak, her duyduğunu, her gördüğünü aslını araştırmadan söylemek ve onunla amel etmek günahtır.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
“Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!” (Müslim, Mukaddime 5)
Bu hadis, herhangi bir araştırma yapmadan, her söyleneni aktarmanın yalan söylemek anlamına geldiğini çok kesin bir şekilde ortaya koymaktadır. Yalan söylememenin yolu duyulanları iyice tahkik etmekten geçer.
Dinlediği şeyin yalan veya gerçek olması ihtimalinden dolayı, insan her duyduğu şeyi konuştuğu taktirde, mutlaka bazı yalanları da konuşmuş olur.
Bu nedenle İslâm dinine aykırı küfür ve dinsizliği medhedip yayan kitapları alıp satmak haramdır. Bir kimse menfaat için bu işi yapıyorsa günahkâr olduğu gibi, kazancı gayr-i meşru bir yol ile elde ettiği için haramdır. Bir gün tevbe etmek isterse de o gayr-i meşrû malı fakirlere tasadduk etmeye mecburdur. Yoksa, büyük bir vebal altında kalır. O kitapların muhtevasına inanıp, severek alıp satıyorsa zaten mürted sayılır. Bunun için kitapçı, alıp sattığı kitabın muhtevasını bilecek, İslâm’a ters düşüp düşmediğine çok dikkat edecektir. Nevevî: Hadîs, fıkıh ve faydalı şeyleri ihtiva eden her kitabı alıp satmak caizdir. Ama küfür kitaplarını satmak caiz değildir, haramdır” (52) diyor.
(52) al-Mecmû1 c. 9, s. 275