Bugün kurulu bulunan birçok vakıf müesseselerine gayrı menkul mallar bağışlandığı gibi para gibi menkul şeyler de bağışlanmaktadır. İslâm hukukuna göre bu vakıf sahih midir?
İslâm hukukuna göre vakfın sahih olabilmesi için birkaç şart bulunmaktadır. Konumuzla ilgisi bakımından iki şartı zikredelim:
1— Mevkufu aleyh -kendisine vakfedilen cihet-in hayır olması lâzımdır. İslâm’a ters düşen ve İslâm’ın aleyhine olan bir cihete va-kıfda bulunmak caiz değildir. Zaten böylesi bir vakıftan sevap ve hayır ummak da saflıktır.
2— Vakfedilen şeyin gayrı menkul olması gerekir. Yalnız İmam Şâfıî ve İmam Muhammed’e göre kullanmakla tükenmeyen kitap, keser, balta ve değirmen gibi şeylerin de vakfedilmesi mümkün ve caizdir. Binaenaleyh paranın vakfı sahih değildir. Ancak para hayır cihetine bağışlanabilir. Bağışlanması ise sadaka sayılır.
Bağışlanan para vakıf sayılamayacağına göre onunla veya vakıfta elde edilen para ile bir gayrı menkul alınırsa vakıf olmaz ve onu satmakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak vakfı sahih olan hiç bir şeyin ne suretle olursa olsun satılması caiz değildir. Ancak Hanefî mezhebine göre bir vakıf tarlası, istifade edilemeyecek duruma gelirse satılarak yerine daha iyisini almak caizdir.