İslâm’da mehrin hükmü nedir, kocanın eşine mutlaka mehir vermesi gerekir mi, ayrıca velinin mehirden tasarruf etmesi caiz midir?
İslâm dininde mehrin hükmü herhangi bir müçtehidin içtihadı neticesinde ortaya çıkmış değildir. Nassa dayanması bakımından kesinlik arzeder. Kur’ân-ı Kerîm mehirle ilgili olarak şöyle buyurmaktadır: “Aldığınız kadınlara mehirlerini cömertçe veriniz” (8).
Resûlüllah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse mehrini vermek niyetinde olmadığı bir kadınla evlenip, sonra da hakkını vermeden kadın ölse, kıyamet günü zani olarak Allah’a mülâki olacaktır” (9).
Ayet ve hadislerden de anlaşıldığı gibi evlenen kimse zevcesine mehrini mutlaka vermek zorundadır. Ayrıca kocanın verdiği ve kadına ait olan bu mehirden kadının babası, kardeşi, ya da velisi olan bir başka akrabası tasarrufta bulunamaz.
Kadına mehir vermek farz olmasına rağmen maalesef günümüzde buna riayet edilmemektedir. Evlenen kişi, yani koca ya bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olmadığı için mehir vermemekte, yada verilen mehir baba veya kardeş tarafından başlık namına tasarruf edilmektedir. Kısacası veli içi sızlamadan evlenen kadının mehrini alıp yemekte ve velisi bulunduğu korunmasız kadım bu hakkından mahrum bırakmaktadır.
Dipnot
(8) Nisa: 4
(9) Tabaranî Halukü’l-Müslim, s. 60