İstihare namazına nasıl niyet edilir? İshare namazını birçoğumuz kılmış veya kılmak istiyen kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle Birçoğumuz istihare namazı kılarken nasıl niyet getirmemiz konusunda pek bilgimiz olmayabilir. Bu Konuda birçok müslüman kardeşimizi bilgilendirmek amacıyla makalemizi derledik.
Öncelikle İstihare namazı nedir denildiğinde şunu bilmemiz lazımdır. İshare namazı bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. Bu bakımdan İstihareye birçok durumun neticesinin hayrını öğrenmek için, kötülüklerden korunmak için yatabilirsiniz.
İstihare Peygamberimiz (asm)’in bir sünnetidir. Ümmetine tavsiye ettiği bir duâ ve ibadet şeklidir. Ayrıca İstihâre, iyiliği veya kötülüğü kestirilemeyen bir iş hakkında sözkonusu olur. Hayırlı ve sevaplı olduğu kesin olarak bilinen bir konuda istihâreye gerek kalmaz. Diğer bir ifadeyle istihare, akıl, hikmet, görünürdeki realiteler ışığında yapılan istişare ve değerlendirmelerden sonra yine de kalp tatmin olmadığı zaman, arzulanan işin hayırlı olup olmadığını öğrenmeye yardımcı olacak bir kıvılcımdır. Bütün bunlarla birlikte istihare, müşkül durumlarda mü’minler için ruhî ve mânevî bir kuvvettir.
İstişarenin önemine ayette şu şekilde işaret edilmektedir:
“Onların aralarındaki işleri istişare iledir.” (Şûrâ, 42/38)
“İşlerinde onlarla istişare et.” (Âl-i İmrân, 3/159)
İstihare Namazı 1 Rekat ve Niyeti Nasıl Söylenir?
İstihare namazının birinci rekatında “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya” diye niyet ederiz.
İstihare Namazı kürtçe niyeti; Yarabbi mı niyete tı rıkat nımija ishare bıkım Allahu Ekber
Sonrasında ise “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız ve Subhaneke duasını okuruz.
Ardından, Euzü-besmele çekeriz ve hemen sonrasında Fatiha Duası’nı okuruz
Fatiha Suresi’nden sonra Kafirun Suresini okuruz ve ardından Rüku’ya gideriz
Son olarak ise secde’ye gideriz, doğruluruz ve sonrasında tekrardan secde’ye gideriz
İstihare namazının 2. Rekat’ında ise;
ilk olarak ayağa kalkarak kıyama dururuz ve besmele çekeriz.
Besmelemeden sonra Fatiha okuruz ve ardından da ihlas suresini okuruz.
Ardından Rüku’ya gideriz, ardından da Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz.
Son aşamada ise oturur pozisyonda Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
İstihare namazından sonra, istihare duası okunur ve istenilen şeye niyet edilerek, Kıbleye dönülmek suretiyle yatılır. Böylece istihareye üç veya yedi geceye kadar devam edilebilir.
Arapça İstihare Duası :
İstihare namaz duasını, namazınızı bitirdikten sonra secdede iken, ellerinizi semaya kaldırarak okumaya başlayınız. Hz. Peygamber, istihârede şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir: Allah Namazınızı kabul eylesin.
İstihare Duası’nın Türkçesi Okunuşu
‘‘Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es’eluke min fadlike’l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta’lemu vela â’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzâ’l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ’lemu enne hâza’l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va’kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih. ’’
İstihare Duası’nın Türkçesi
“Allahım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlu kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise âcizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allâh’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Yok eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”
İstihâre gündüz yapılabileceği gibi tam konsantre olmak, iyice yoğunlaşmak için geceleyin hemen yatmadan önce yapılması tavsiye edilir. İstihâre namazını kılıp yattıktan sonra, Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir. Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilir. Kişi bu duanın Arapça’sını okuyabileceği gibi Türkçe anlamını da okuyabilir. İstihâre için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı yoktur.
İstihare 7 gün ard arda yatılması daha sağlıklı olacaktır. İlk gün yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız ya da şüphe içinde olduğunuz durumlarda doğru bir sonuca varmak istiyorsanız yedi gün yatmanız doğru olacaktır.