Günümüz de boşanma evliliğin mahkeme kararıyla yasal olarak sona ermesidir. Evliliği devam ettirmenin artık mümkün olmadığı ortamların oluşma ihtimali gözetilerek boşanma İslam dininde mubah olan işlerden sayılmıştır. İslam, aile yuvasına önem vermekle beraber:, boşanmayı da belli kurallara bağlamıştır. Boşanmanın mubah olduğu kitap, sünnet ve icma’ ile sabittir. İslam’da, boşanma hakkının alelacele kötüye kullanılmasını önlemek için önlemler alınmıştır. Ancak, ailede durum kötüye gidip düzelmezse ve bir arada yaşamaya imkan kalmamış ise, o zaman boşanma helal kılınmış, fakat bunun da en kötü bir helal olduğu bildirilmiştir. Lakin Dinimize göre boşanma, çiftlerin anlaşamamaları durumunda en son başvurması gerektiği önerilen bir çözüm yöntemidir.
İslâm dininde boşama dört çeşittir.
1— Vacib,
2— Sünnet,
3— Haram,
4— Mekrüh
Vacib olan, boşama şöyledir: Karı-kocanın anlaşmazlıkları neticesinde durum hakemlere intikal eder, hakemler de boşamayı uygun gördüklerinde koca, karısını boşamaya mecburdur.
Sünnet olan boşama da: Koca kadının hakkına tecâvüz edip zulm ederse veya kadın kocasının namusuna hiyanet ederse onu boşamak sünnettir.
Birisi Peygambere (sav) gidip dedi ki: Benim karım isteyen kimsenin elini çevirmez”, bunun üzerine Peygamber (sav) buyurdu ki: “Onu boşa”.
Haram olan boşama; aybaşında veya tuhr halinde münâsebette bulunduktan sonraki boşamadır.;
Mekrûh olan boşama da, yukarıda zikredilen hallerden hiç birisi olmadığı halde vaki olan boşamadır (46).
Dipnot
(46) al-Mühezeb c. 2, s. 76