Erkek bir doktor hasta bir kadını veya kadın bir doktor hasta bir erkeği muayene edip tedavi edebilir mi?
Hasta olan kimsenin doktora gitmesi ve tedavi olması normaldir. Dinimize göre sünnettir. Peygamber (sav) bir hadisi şerifte şöyle buyurur: “Cenâb-ı Allah, ihtiyarlık müstesna mutlaka her hastalık için bir ilâç yaratmıştır” (67).
Ancak imkân varsa erkekler erkekleri, kadınlar da kadınlan muayene edip tedavi etmelidir. İmkân olduğu halde aksini yapmak caiz değildir. Fakat imkân olmazsa yani hasta kadın olduğu halde kadın doktor veya hasta erkek olduğu halde erkek doktor olmazsa veya ehli bulunmazsa imkânda olanı yapmakta beis yoktur. Muav-viz kızı Rübeyyi’den şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Peygamber (sav) ile birlikte savaşa giderdik, askere su taşır, hizmet eder, ölü ve yaralıları Medine’ye getirirdik” (68).
el-Hâfız diyor ki, zaruret halinde yabancı doktorun kadını tedavi etmesinde beis yoktur. İbn Müflih “el-Âdâb el-Şer’îye” adlı kitabında şöyle diyor:
“Bir fcarim hastalanır ve erkekten başka onu tedavi edecek kimse olmazsa ihtiyaç nisbetine göre kadını muayene edip gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir.”
İbn Hamdan da şöyle diyor: “Bir erkek hastalanır, kadından başka onu tedavi edebilecek kimse bulunmazsa o kadın onu tedavi edebilir. Gerekirse âvret-i galizesine dahi bakabilir” (69). Hatta doktor müslüman da olmazsa ondan tedavi görmekte beis yoktur (70).
Dipnot
(67) Müğnil Muhtâc, c. 1, s 357
(68) Buhârî
(69) Fıkhüs Sünne, c. 1, s. 493
(70) Müğnil Muhtâc, c. 1, s.357