Bayanlar hastanede bir erkek doktora muayene olması için gitmesi caiz midir? Veya Kadın doğum doktoru olan bir erkek doktora muayene olmak caiz midir?
Tedaviye, dolayısı ile sağlıga İslam`ın çok çok önem verdiği bilinen bir gerçektir. Erkek olsun kadın olsun hasta olabilir. Hasta bir kadın, muayene, tedavi ve ameliyat gibi şeylere muhtaç olabilir. Bir hastanede, dahiliyeci olarak hem kadın hem de erkek varsa, hastaya tercih imkanı vermelidir.
Erkek hastaların erkek doktora, kadın hastaların kadın doktora muayene olmaları huzur verici bir durumdur. Lakin Eğer kadının yoğun bir şekilde acile kaldırıldıysa kadın erkek ayrımı diye bişey yok artık. Acil’de bu ayırımı yok. Ama eğer aciliyet bir konu yoksa sıradan bir tedavi poliklinik olacaksak ozaman kadın doktor aramak yerleri yerinde olacaktır. Ve bu daha uygundur. Normal şartlarda bir hasta tercih hakkı var ise hemcinsi olan doktoru seçmelidir, bu durum ne hasta ne de doktor için problem teşkil eder.
Doktorun, ihtiyaçtan fazla muayene etmesi gibi, ihtiyaç miktarından fazla konuşması da uygun değildir. Müslüman doktor, her zaman ciddiyetini muhafaza etmeli, günah olacak iş ve hareketlerden sakınmalıdır!
Okuyucumuz, doktorların mahremi-I lyeti ile alakalı bir sual sormuş, diyor ki:
– Bazı hanım hastalar, bulundukları yerin erkek doktorlarına muayene oluyorlar. Nitekim bazı erkek hastaların da zaman zaman kadın doktorlara muayene oldukları gibi… Bu durumda mahremiyet hali olmuyor mu? Kadmm erkek doktora muayene olması, yahut iğne vurdurması caiz midir?
Aslında erkek doktorlar erkek hastalara, kadm doktorlar da kadm hastalara bakmalılar. En huzur verici durum bundadır. Lâkin, bir yerde kadm doktor bulunmuyorsa, hanım hastaların artık erkek doktorlara muayene olmalarında dinî bir mahzur olmaz.
Zira bu, zaruretten meydana gelen mecburiyettir. Normal hâllerde hükmünü icra eden mahremiyet hâli, zaruret hâllerinde hükmünü icra etmez, doktorlara mahremiyet hâli şâmil olmaz.;
Bundan dolayıdır ki, bir hanım yabancı bir erkeğe (el-yüz) hariç hiçbir uzvunu göstermezse de, hastalık hâlinde müsaade geçerli olur, doktorun muayenesine haramlık ve tesettürlü olmak hâli terettüp etmez, ihtiyaç nis-betinde açılabilir.
Kadın iğnecinin erkeğe iğne vurması da, bu mecburiyet ölçüsü içinde sahihtir. Yâni, erkek iğneci yoksa, mecburiyetten dolayı kadm iğne vurabilir. Sıhhî zaruretler mahzurları mubah hale getirir.