İslam’a göre kadının, aile içindeki sorumlulukları nelerdir? İslam dini, aile ocağında erkekle kadın arasında maddi ve manevi kabiliyetlerine göre vazife taksimi yapmış, dışarı işlerini erkeğe, içeri işlerini de kadına vererek hem erkekleri hem de kadınları görebilecekleri iş ile vazifelendirmiştir. Bir kadın kocasına karşı görevini tam olarak yerine getirmiş veya kocasının haklarına riayet edebilmiş ise, bu kadın Yüce Allah’a karşı da görev ve sorumluluklarını yerine getirmiş demektir.
Bir ailede erkeğe düşen görevler nelerdir? Kadına düşen görevler nelerdir? İslam bu gibi vazife taksimini en güzel şekilde yapmış ve her cinsi yapabileceği işleri yapmakla görevlendirmiştir. Kadına da yapacağı işleri teklif etmiş, normalinden fazlasını yüklememiştir. Erkek, evin dışişleri ile olan çalışmaları yapar. O ailenin büyüğü, reisi, ailenin çobanı, gözcüsü, hamisi, kontrol edicisidir. Evin her türlü ihtiyaçlannı karşılamak erkeğe aittir. Kadının erkeğin idaresine verilmesinin ve ona emanet edilmesinin sebebi de budur.
Evin dahili (iç) işleriyle görevlendirilen kadın, kocasının meşru olan her türlü emirlerine tabi olmak ve itaat etmekle yükümlüdür. Fakat Allah’a isyan manası taşıyan ve meşru olmayan isteklerine itaat etmez.
Yüce Allah buyuruyor ki: “Erkekler, kadınlar üzerine idareci ve hakimdirler. Çünkü Allah birini diğerinden üstün yaratmıştır. Bir de erkekler mallarından kadınlara bakmaktadırlar. İyi kadınlar itaatkar olanlardır. Onlar Allah’ın kendilerini koruduğucihetle kocalarının gıyabında ırz ve mallarını muhafaza ederler.” (Nisa /134)
Peygamberimiz bu konu hakkında şöyle buyuruyor: “Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan (aile ve çocuklarınızdan) mes’ulsünüz. Emir (devlet başkanı vs) çobandır. Erkek ailesinin çobanıdır. Kadın kocasının evinin ve çocuğunun çobanıdır. (Bu sebepledir ki) hepiniz çobansınız ve çobanlığınızdan sorumlusunuz.”
Bir evde ikinci hakim, yani ailenin reisi kadındır. Kadın, kocasına karşı daima saygı sevgi ve muhabbetle davranmalı, ona her şeyde ve her işte itaat etmeli, bunu zorla değil, candan severek itaat etmeli ve kurulan yuvasında ölünceye kadar sevinç ve neşe içinde mutlu bir hayat sürmelidir. Kadın kocasını İslâmın emrettiği şekilde razı ve memnun ettiği zaman bilmelidir ki, Allah’ı da razı etmiştir. Allah’ın emirlerine riayet eden ve Resulüne tâbi olan, onun dediklerini yapan, nefsine ve şeytana alet olmayan, kocasını memnun eden bir kadın hem dünyada ve hem de ahirette mesut olarak Allah’ın övdüğü kadınlardan biri olur.