Bir erkek, bayana hoş geldiniz derken tokalaşsa günah mıdır? Veya kadın erkek el sıkışma günah mı? Mahremi olmayan kadınlarla erkeklerin birbirine dokunmaları haram olduğu gibi el sıkışmaları, birbirlerini öpmeleri de haramdır ve dinimizde asla caiz değildir. Çünkü erkeğin nefsini tahrik eden sebeplerden biri de yabancı kadınlara dokunmaktır. Resûlullah bunu da şiddetle yasaklamış ve “elin zinası tutmaktır” buyurmuştur.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Sizden birinizin başına demir bir şişle dürtülmesi onun için yabancı bir kadına dokunmasından daha hayırlıdır.”
“Meşru bir yol (kocası, kırıkçı, doktor gibi) olmadan yabancı bir kadına dokunan kimsenin avucunun içine kıyamet gününde kordan ateş konulur.”
Hadislerdeki ölçü bu şekilde belirtilmektedir. Bundan dolayı gerek iş hayatında, gerekse ailevî münasebetlerde ve bazı merasimlerde, erkeğin kendisine yabancı bir kadınla veya bir kadının yabancı bir erkekle tokalaşması hususunda bir ruhsat bulunmamaktadır. Ayrıca bu bir zaruret de değildir.
Fıkıhçılar “kadınla erkeğin musafahası” konusunu “kıyas” ile hükme bağlamışlar ve şöyle demişlerdir: “Kadınların el ve yüzleri avret değildir, bunlara şehvetsiz bakılabilir. Ama dokunmak şehvet celbi bakımından daha etkilidir, bu bakımdan avret yerine bakmaya ve dokunmaya benzer; bu sebeple dokunma caiz olmaz.” (Kâsânî, s.489).
Hiç kimse sakın: “Ben iyi niyetliyim ve kalbim temizdir” demesin.Zirâ en temiz kalpli ve en iffetli nefis sahibi olan Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- kesinlikle hiçbir yabancı kadına dokunmamıştır.Hatta kadınlar kendisine beyat ederlerken, erkeklerin ellerini tutar gibi onlarla beyat etmemiştir.Onun kadınlarla beyatı, ancak sözden ibâret olmuştur.
Şanlı Peygamberimiz Hz. Muhammet’le biatlaşan Ümeyme bint-i Rukeyke isimli kadın şöyle anlatıyor: Bir kadın topluluğu ile birlilikte biatlaşmak üzere Hz. Peygambere geldim… Elinizi uzatınız da size biat edelim, dedik. Şöyle buyurdular: – Ben kadınlarla tek tek tokalaşarak biatlaşmıyorum. Yüz kadına söylediğim söz bir kadına söylediğim; bir kadına söylediğim söz de yüz kadına söylediğim söz gibidir.” ((Nesai, 7/149; İslam Fıkhı Ans. 4/370.))