Gebe kalmamak için kadınların kendilerini kısırlaştırması caiz midir? Hangi durum veya hallerde kısırlaştırma geri dönüşü olmayacak şekilde kısırlaştırma yapılabilir? Dinimiz islam kadın veya erkek kısırlaştırımasına nasıl bakıyor?
Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması, kısırlığın tedavi ettirilmesi gibi konularda karı-kocanın ortak isteğine göre, durumlar değişebilir. Kısırlaştırma, normal vücut fonksiyonlarından birini yok etme demektir. Eksiksiz insanı eksikli hale getirmek, bu manada yaratılışı değiştirmektir ve elbette caiz değildir. Doğum kontrolü için ebedi bir kısırlaştırma değil ama bir takım ilaçlar ve tıbbi tedbirler şartlar gerektirirse alınabilir.
İleride şartlar değişir, çocuk sahibi olma ihtiyacıyla karşılaşabilirsiniz. Bu imkanı tümüyle yok eden bir yönteme İslam meşru gözle bakmaz. Ancak diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Çeşitli sebeplerle doğum istenmediği durumlarda, gebeliği önleyici tedbirlere başvurulması, ashab-ı kiram ile müctehidlerin çoğunluğu tarafından caiz görülmüştür. Ancak sahabe-i kiramın bir kısmı ile onların görüşlerine katılan bazı müctehidler ise gebeliği önleyici tedbirlere başvurmayı mekruh saymışlardır.Gebeliği önleme yöntemlerinden biri de kadınların spiral kullanmalarıdır. Spiralin aşılanmış yumurtayı imhadan ziyade, aşılanmayı (hamile kalmayı) engellediği bildirilmiştir.
Gebe kalmayı önleyen metodların içinde kadını ve erkeği geri dönüşü imkânsız şekilde kısırlaştıranları da vardır.
İslam, insanın fıtratını değiştiren bu kısırlaştırma yöntemine izin vermez. Gerek kadın, gerekse erkeği kısırlaştırıp ebedi olarak çocuk sahibi olamaz hale getirmeyi helal görmez.
Olabilir ki bugün çocuk sahibi olmak istemeyen eşler yarın şartlar değişir, çocuk sahibi olma ihtiyacıyla karşılaşabilirler. Bu imkanı tümüyle yok eden bir yönteme İslam meşru gözle bakmaz.
Kısırlaştırma ve sun’i tohumlama hayvanlarda caiz olabilir. Bir hayvandan alman tohum, başka bir hayvana aşılanabileceği gibi, hayvan ebedi olarak ta kısırlaştırılabilir de. Ama ancak hayvana böyle yapılabilir, insana değil..
Çeşitli haplar, ilaçlar ve spirallerle yapılacak korunmanın bazı bünyelerde yan etkisi de görülmekte, vücuda zararları da söz konusu olmaktadır. Bu bakımdan ilaçlar, haplar, spiraller bir uzman doktordan alman sağlam bilgilerle kullanılmalı, böylece yan etkilerden korunmaya dikkat göstermelidir.