Evliliği Sona Erdiren Cinsel Kusurlar; açıklamaya çalıştığımız cinsel vasıflı kusurları ve hastalıkları,zarar verici ve muzdarib kılıcı unsurlar olarak değerlendirmektedir. İslam’da boşama hakkı yalnızca erkeğe tanınmış da kadın bu haktan tamamen mahrum edilmiş değildir. Evlilik birlikteliğinin eşlere yüklediği en önemli yükümlerden biri sadakattir.
Kadına ayrılık hakkı tanıyan erkeğin cinsel kusurları:
İnnet: Cinsel iktidarsızlıktır. Cinsi münasebete gücü yetmeyen bir kocaya şeriat dilinde “innin” denilir. Böyle bir hastalık kendisinde bulunan bir kocanın karısının, kocasından ayrılmak için şer’i mahkemede dava açmaya hakkı vardır. Koca hakimin huzurunda iktidarsızlığını ikrar ederse hakim dava açıldığı andan itibaren kocaya bir senelik mühlet verir. Bu senenin içersinde koca cinsi temasta bulunduğu taktirde, karısı tarafından açılan boşanma davası kendiliğinden iptal edilir. Kocanın sene sonunda iktidarsızlığı halen devam ediyorsa karısının talebi üzerine hakim boşar. İnnetin sebepleri:
1- İnnetin başlıca sebepleri, ihtiyarlık, aşırı zihinsel yorgunluk, korku, utanma, evlilik öncesi yapılan aşırı istimna (elle boşalma), aşırı cinsel ilişki ve ruhsal bozukluklardır.
2- Cübb: Hem erkeklik organının hem de husyelerin buruk yani olmama halidir. Böyle bir erkeğe“mecbub” denir. Mecbub kişi, sürtme suretiyle eşini hamile bırakabilmiş olsa bile, yine de kusurludur. Kadın, mecbub olan kocasının aleyhine dava açabilir. Açılan davada hakim süre tanımaksızın boşama karan alır.
3- Hısa: Erkeklik organı olduğu halde husyelerin (yani meni kaynaklan olan testislerin) olmama halidir. Böyle bir kişiye “Hasi” denir. Haşinin cinsel organı intişar etmedikçe innin hükmündedir.
4- Şekz: Erken boşalma nedeniyle cinsel organın girdirilmeden sönme halidir. Böyle bir kişiye “şekkaz” denir. Hüküm bakımından innin olmasına rağmen, girdirme olayı olduğu için, böyle bir kişi innin sayılmaz.