Kadının babası veya kardeşi onun mehrü’l-mislinde tasarruf edebilirler mi?
Kadının babası ve kardeşi ancak kadının gönül rızasıyla izni olursa onun mehrü’l-mislinde tasarruf edebilirler. Bu rıza utanmak ve korku sebebiyle olmayacak ve bu gibi şeylerin rızaya hiçbir te’siri de olmayacak. Haya sebebiyle alınan mal haramdır. Korku yüzünden verilen malın haram olduğu apaçıktır. Yüce Allah, bu hususta şöyle buyurmuştur:
“Kadınlara mehirlerini göîıül rızası ile verin; eğer gönülhoşluğu ile o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa onu da âfiyetle yiyin” (Nîsâ sûresi, 4).
Kur’ân şöyle buyurur: “Evlendiğiniz kadınlara mehirlerini gönül hoşluğu ile verin.”2 Peygamber Efendimiz (asm) bütün evliliklerde mehrin mutlaka verilmesini emretmiştir. Mehir nikâhın bir unsuru veya şartı değil, bir bağış veya bir hediye değil, nikâh akdine rıza gösteren kadının hakkıdır. Nikâh esnasında bu hak hiç mevzubahis edilmese dahi kadın bu hakkını alır. Bu hak, nikâh esnasında verilebileceği gibi, kocanın bir borcu olarak daha sonra da verilebilir. Koca bu borcunu mutlaka vermelidir. Koca vermeyip, kadın da hakkını helâl etmediği takdirde, koca kul hakkı yemiş olur.
Özet Olarak : Siz, ikna edip aldıysanız siz vereceksiniz. Babanız gasp etti ise babanız verecek. Kadının hakkını muhakkak verin. Ahirete o borçla gitmeyin.