Kısa kollu gömlek ile namaz kılmak hususunda çeşitli sözler söylenmektedir. İslâm fıkhının görüşü nedir? Herkes böyle yapıyor, herkes böyle diyor demek dinde delil olmaz. Gömlek ya da üstlüğün kollarını yukarıya sıvayıp öylece namaz kılmanın mekruh olduğu fetâvâ kitaplarında belirtilmiştir. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için, kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir. Vücut hatlarını belli eden elbisenin namaz dışında da namaz içinde de giyilmesi doğru değildir. Kadının kısa kollu gömlek ile namaz kılması caiz değildir. Çünkü namazda kadmın avreti el ve yüzü müstesna bütün vücududur.
Erkeğin kısa kollu gömlek ile namaz kılması ise sahihtir. Çünkü namazda erkeğin avreti diz ile göbeğin arasıdır. Ancak kısa kollu gömlek ile gezmek veya namaz kılmak memlekette âdet değilse böyle bir gömlekle namaz kılmak doğru değildir. Bununla birlikte bu tür kıyafetle kılınan namazın sahih olmadığı da söylenemez.
Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır. Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur. Buna göre kadın namaz kılarken kolarını açamaz ve kısa kollu gömlekle namaz kılamaz.
(İbn Abidîn, Reddul-muhtar, 4 274-275).
(Fetâvây-ı Hindiyye, I, 206).