Kadınlar Cenaze Namazı Kılabilir mi
Bayanların en çok merak ettiği sorulardan biride Kadınlar Cenaze namazını kılabilir mi veya cenaze namazına gider mi? Evvela cenaze namazını kadınlar kılabilir mi? kılamaz mı? Bu soruya kılar demek cevap vermek değildir. Kılmaz demekte, cevap vermek değildir. Kılarsa ne sebepten kılabilir, kılmazsa ne sebepten kılamaz? açıklanması lâzımdır. Oda tam teferruatı ile olmalıdır. Fetva böyle verilir. Bir alimin hiç bir bilgisi yoksa benim kanaatime göre şöyle olması lâzım diye kendi kanaatini söylemeli daha iyisini Allah ve Resulü bilir, bu hususta kesin ayet, hadis, hadisi kudsi bulursanız benim sözüme değil ona bakın demesi lazımdır.
Bilindiği gibi cenaze namazı farzı kifaye olan bir ibadettir. Bunda kadın erkek ayırımı yoktur. Ayrıca herkesin kılması gereken bir namaz değildir. Bu nedenle Cenaze namazı kadınlara farz değildir. Ama kılarsa güzel olur ve kabul olur. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) cenaze namazını, hücre-i saadetlerine erkekler ve kadınlar grup grup gelerek kılmışlardır. Fıkıh kitaplarında da kadınların cenaze namazını kılabilecekleri belirtilmiş ve bu görüş üzerine hükümler bina edilmiştir. Buna göre kadınlar cenaze namazını erkeklerle beraber kılarlarsa yine en arka safta olmaları gerekir. Bu, sünnete uygundur.
Dinimizde ki hükümlere göre, sadece namaz veya cenaze namazı kılarken değil, herhangi bir ihtiyaç ve mecburiyet olmadıkça kadınların erkeklerin arasına karışmamalıdır.Kadınların kendilerine mahsusu bir ye uygun olur. Bu nedenle cenaze namazı ve diğer namazlarda, kadınlar erkeklerle birlikte namaz kılabilirler fakat kadınların toplu bir şekilde erkeklerin arka tarafında kılmaları gerekmektedir.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.) namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş; “namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın safların en faziletlisi ise en arkada kalanı, en az faziletlisi ise en önde olanıdır.” (Müslim, Salat , 132;Ebu Daud, Salat, 97. Tirmiz.i, Mevakıt, 52; Nesai, İmame, 32; İbn Mace, İkame, 52) buyurmuştur.
Müslümanların bir kısmının cenaze namazını kılmasıyla diğerlerinin üzerinden farziyet düşer. Meselâ, hiç erkek olmasa, bir tek kadının namazı kılması kâfi gelmektedir. Yine erkeklerin bulunmadığı bir zamanda kadınlar cemaat halinde kılabilirler. İmam olan safın ortasında bulunur, diğerleri cemaat olurlar.
İsteyen hanımefendi cenaze, namazına iştirak edip her zaman kılabilir. Hatta namazı erkekler tarafından kılınmayan bir cenaze için hanımlar, kendi aralarında toplanıp cemaat oluşturur, bir kadın imamın arkasında birlikte cenaze namazını bile kılabilirler. Böylece erkeklerin kılamadığı bir cenaze namazını hanımlar kılmakla namaz meselesi tamamlanmış olur. (Nimetü’l İslam)
Bunları yerine getiren hanımlara zaten serbesti ve sevap var. Sadece mecburiyet yoktur. Yerine getirirlerse sevabım alırlar, getirmezlerse (erkekler gibi) günaha girmezler. Bu bakımdan da erkeklerden de imtiyazlı haldeler hanımlar. Çünkü erkekler cumayı, bayramı, cenaze namazını kılmasalar sorumlu tutulmaları söz konusudur. Borçlu kalmış olurlar. Ama hanımlar için böyle bir vebal ve borçluluk yoktur. Bu durumda kadm haklarım kimler daha iyi koruyor, onları himaye etmiş sayılıyor? Kadınlan böyle bir mükellefiyetin altına sokup mecbur tutanlar mı, yoksa mecbur tutmayıp; ama yapması halinde sevap tanıyanlar mı?
Burada dikkate alınacak bir husus, bu namazların nasıl kılınacağının sünnette yer almasıdır. Buna göre namazda erkekler öne dururlar, sonra da hanımlar saf tutarlar.