Kadınlar dışarda, tarlada, sokakta, bahçe’de, ve benzeleri yerlerde namaz kılabilir mi? gibi sorular sorulmaktadır. Bugün kü makalemiz’de kadınlar açık alanda namaz kılması olarak ele aldık. Bazı hanımlar bağda, bahçede, tarlada ve diğer iş yerlerinde namazlarını kılmak zorunda kalıyorlar.
Öncelikle bilinmesi gereken şudur, Kadın namaz kılarken yabancı bir erkeğin onu görmesi kadının namazını bozmaz. Peygamber sallalahu aleyhi ve sellem döneminde kadınların erkeklerin arkasında saf yaptıkları Buhari ve Müslim gibi sahih hadis kitaplarında geçmektedir.
Bu nedenle Kadın namaz kılarken kendine nikah düşen erkeklerin onu görmesi namazını bozmaz, bundan dolayı kadın sorumlu da olmaz.
Nerde olursa olsun hanımlar tam tesettürleriyle ayakta rükû ve secde ederek namazlarını kılarlar. Erkekler çevrede bulunsa da. Bu gibi konularda erkeklerden bakan olursa, vebal onlarındır.
“Hanımlar erkeklerin göreceği açık yerlerde dikilerek ayakta namaz kılamazlar. Oturarak kılmaları gerekir. Çünkü bir hanımın tarlada, bahçede kıldığı namazı öteki tarladaki erkek görmekte, böylece hanım yabancılar tarafından bilinmektedir.” Bu konuda ne diyorsunuz, hanımlar buralarda namazlarını mutlaka oturarak mı kılmaları gerekir?
Cevap- Hayır, oturarak değil, ayakta kılmaları gerekir. Oturmak için sebep yoktur. Namazda kıyam farzdır. Kıyamı terketmek için, sadece ayakta duramayacak kadar hasta ve mecalsiz olmak lazımdır. Sıhhati yerinde, kıyamda durabilen bir hanımın namazın bir farzını (meydanda olduğu gerekçesiyle) terketmesi uygun olmaz.
Bu, kıyamı terketmek için bir gerekçe olamaz. Yeter ki namazdaki bu hanım, tesettürüne dikkat etmiş olsun, açılması helal olan yerler dışındaki bütün bedenini örtmüş bulunsun.
Bu konudaki halk söylentisi yerinde değildir. Tarlada, bağda, bahçede de olsa namazlarını ayakta normal kılan bir hanımefendi bu haliyle görenlere örnek olur, ikaz vazifesini de ifa etmiş olur. Yanlış yapmış olmaz,
Bununla beraber mümkün olduğu kadarıyla kendini gizlemeye, göze çarpmamaya gayret ederse daha sevaplısım tercih etmiş olur.