Kedi gibi eti yenmeyen fakat faydası olan hayvanların satılması caiz midir?
Evlerde kedi, kuş, balık ve köpek gibi hayvanları beslemenin gittikçe yaygınlaştığı günümüzde bu hayvanların satışının caiz olup olmadığı hususu sıkça sorulur hâle gelmiştir.
Kedi gibi eti yenmeyen, fakat insanlara veya hayvanlara faydası dokunan hayvanın alış verişinde beis yoktur (el-Fetâvâ el-Kübrâ, c. 4, s. 440) Katır ile merkebin eti yenmediği halde alış verişleri caiz olduğu gibi, böyle hayvanları evinde barındıran kimse onlara bakıp korumakla mükelleftir. Onların karınlarını doyurup su içirerek, onlara eziyet vermeyecektir. Peygamber (sav) şöyle buyurmuş: Bir kadın kedi hapsedip aç bıraktığından Cehennem azabına müstahak oldu.
Haddizâtında kediler, yaratılışları itibarıyla insanların arasında yaşamaya alışkın mahlûklardır. Bunu ifade sadedinde Resûlullah Efendimiz (sallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlardır;
“O (kedi) pis değildir, o sizin evlerinizde ve çevrenizde çok dolaşan temiz hayvanlardandır.”[Ebû Dâvûd, Tahâret 38; Nesâî, Tahâret 54; Tirmizî, Tahâret 69.]
İnsanoğlu, emrine verilen hayvanlardan kendisine faydası olan yönleriyle istifade etmeli aksi takdirde onları yaratılışlarındaki halleri üzere bırakmalıdır. Zevk ve eğlence için kuşları kafeslerde, balıkları akvaryumlarda beslemek onların fıtratlarına müdahale olacağından bunların bu maksatla satışı caiz değildir. Nitekim âlimlerimiz, bu hayvanların satışını daha çok insana faydası olup olmama yönüyle ele almış ve zevk için bu hayvanların beslenme ve satışını gündeme dahi getirmemişlerdir. Bundan hareketle âlimlerin söz söylemeye lüzum görmedikleri bir konunun müslümanlar için de ehemmiyet arz etmeyeceği anlaşılabilir.