Kafaret Orucu hangi durumlarda tutulur ve Kafaret Orucu hakkında bilgi…
Her Müslüman, farz kılınan oruç ibadetini yerine getirmekle hükümlüdür. Farz olan orucun kazası da yine farz sayılmaktadır. Ramazan-ı şerifte oruç niyetini getirip özürsüz olarak kasden orucu bozmakla keffaret lazım gelir. Ramazan ayı keffaret orucu ara vermeksizin ceza olarak iki aydır. Bu altmış gün cezadır. Kazaya kalan oruçlarımızı mekruh olan günlerin dışında tutabiliriz. Mazeret bile olsa (kadınların ay halleri hariç) ara verildiği takdirde yeniden tutulması gerekir. Mecburi bir zaman yoktur, ilk fırsatta tutulmalıdır. Kefaret tutulduktan sonra da Allah’tan affını talep etmek gerekir.
Kefaret orucu nedir? sorusuna verilecek cevap Oruç büyük bir ibadet olduğu için Keffaret orucu Mükellefin Ramazan orucunu herhangi bir mazereti olmaksızın bilerek kendi hür iradesiyle bozmanın cezası olarak iki kameri ay veya 60 gün peş peşe tutulması farz olan oruca denir. Bu davranışlar, Allah’a isyan anlamı taşır. Vebali çok büyüktür. Bir hadisi şerifte Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Her kim Ramazandan bir günün orucunu özürsüz ve hastalıksız olduğu hâlde bozarsa ömür boyu tutacağı oruç o bozduğu orucun yerine geçmez.” (Buhârî,Savm,29)
Diğer oruçları yalnız kaza etmek yeterlidir. Orucu bozan şeylerin bir kısmı kazayı icap ettirir. Devamlı hasta veya çok yaşlı olup, 60 gün kefaret orucunu tutamaz ise, 60 fakiri bir gün doyurur. 60 fakiri, bir günde iki defa doyurmak gerekir. Hepsine aynı gün yedirmek şart değildir. Bir fakiri her gün iki defa doyurmak üzere 60 gün veya her gün bir defa doyurmak üzere 120 gün yedirmek de olur. Yahut, 60 fakirin her birine, 1750 gr buğday veya un veya 3.5 kg arpa, kuru üzüm, hurma verir. Bunların kıymeti kadar ekmek, başka mal veya altın vermek veya bunları bir fakire 60 gün devamlı vermek de caiz olur. Kendisini doyurması için fakire kağıt para da verilir. 60 günlüğü, bir fakire, bir günde toplu verse, bir günlük vermiş olur. 60 fakiri sabah, 60 başka fakiri de akşam doyurursa, sabah doyurduklarını akşam veya akşam doyurduklarını sabah, bir daha doyurmalıdır. Yahut, bunlardan 60’ının her birine, sadaka-i fıtr miktarı mal verir. Oruç tutabilenin fakir doyurması caiz değildir.
Fakat kaza orucu bulunan bir kişinin nafile orucu tutmasında da herhangi bir engel yoktur.” Üzerinde Ramazan ayından kazaya kalmış oruç bulunan kimsenin nafile oruç tutması mekruh değildir.” (Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam Ansiklopedisi) Maliki ve Şafii mezhebine göre kaza orucu tutmadan nafile oruç mekruhtur. “Zimmetinde farz bir orucun kazası bulunan kişinin bir gün nafile oruç tutması mekruhtur. Çünkü farzın edası, nafileden daha önemlidir.” (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
Keffaret orucu nasıl niyet edilir
Ramazan ayında tutmadığımız kaza oruçlarımıza; farz orucu gibi imsak girene kadar niyet etmelidir. Ramazan orucunun kazası, adak oruçları, nafile oruçların kazası ve kefaret oruçlarına imsak vaktine kadar niyet edilir ve imsaktan sonra yapılan niyetler sahih olmaz. Kaza orucuna imsaktan sonra (güneşin doğuşundan) niyet edilirse eğer o oruç kaza yerine geçmez; nafile orucu sayılır. Tüm kaza oruçlarına muhakkak imsak vaktine kadar niyet etmeliyiz. Şafi mezhebine göre niyet; güneş batana kadar caizdir. Herhangi bir oruç için geceden niyetlendiğimiz de imsak vaktine kadar bu niyetimizden geri dönebiliriz.