Kur’ân-ı Kerîm okuyan veya yemek yiyen kimselere selâm verilir mi?
Selam veren “es-selamu aleyküm (Allah’ın selamı sizin üzerinize olsun)” der, selamı alan ise “ve aleykümü’s-selam ve rahmetullah (Allah’ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)” diyerek ilaveli duada bulunur.
Dinimiz’de selamın önemi çok büyüktür. Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Müslümanın müslüman üzerindeki altı haktan biri de selam vermektir.) [Müslim]
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız. ” (Müslim, Îmân 93)
Evet birde selam verilmeyecek durumlar ve vaziyetler vardır. Ki Selâm verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara, selam vermek doğru değildir.
“Selam” Allah’ın (cc) güzel isimlerinden biridir. Selâm vermek İslâm dininde, imânın şi’ârı ve mü’minin diğer bir mü’min için değerli bir du’âsıdır. Fakat selâmın, zaman ve yeri vardır. Yâni her zaman ve her yerde selâm verilmez. Zikir, fikir, okumak ve namaz gibi ibâdetle meşgûl olan kimseye de selâm vermek câiz değildir.
Meselâ, namaz kılanlara, Kur’an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez. Dolayısıyla bu durumda iken verilen selâmı almamanın bir sorumluluğu yoktur.
Aynı şekilde Müslüman olmayanlara selâm verilmez. Ehl-i Kitaptan birisi selâm verdiği takdirde ise, yalnızca “Ve aleyküm!” denilir. (Riyazü’s-Sâlihîn Tercümesi, II, 242-243).
Selâm da bir duâ olduğuna göre ona selâm da verilmez.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Yahudi ve hıristiyanlara öncelikle siz selâm vermeyin. Yolda onlardan biriyle karşılaştığınız zaman, eziyet etmemek şartıyla, onları yolun kenarından yürümeye zorlayınız. ” (Müslim, Selâm 13)