Kına abdeste mani midir?
Herhangi bir organa suyun ulaşmasına engel olan bir şey varsa, bu abdestin sıhhatine de engeldir. Kına oje gibi değildir. Kına, mürekkep gibi boyalar gusle ve abdeste mani olmaz; çünkü altına su geçirir. Dolayısıyla kına abdeste mani olmaz.
Hatta düğünlerde kına yakmak güzel bir İslamî adettir ve sünnettir. Kınanın kokusunu sevmiyorsanız illa kullanmak zorunda değilsiniz.
Kına renktir ama suyu geçirmeye mani olacak bir tabaka oluşturmuyor o nedenle vücudun herhangi bir yerinde kına varsa ne abdeste nede gusül abdestine engel değildir.
Prensip olarak kurumuş olan kına renkleri herhangi bir katman oluşturmadığından suyun ilgili organın derisine veya saçına ulaşmaya engel değildir. Nitekim, yapılan rivayete göre Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: “Beyaz kılların, saçların değiştirilmesinin en güzel yolu kına ve çivit otunu yakmaktır(Ebu Davud, Tereccül, 18; Tirmizî, Libas, 30).
Islak kına varsa, bu konuda iki sakınca söz konusudur:
Birincisi: Başı mesh etmek için de abdest için geçerli olan temiz suyun olması gerekir. Suyun rengi değiştiği takdirde temizleyici olma vasfı kaybolur ve mesh için de geçerli olmaz.
İkincisi: Henüz ıslak olan kına saçta bir katman oluşturmakta ve suyun saça ulaşmasına engel olmaktadır. Bu da abdestin sıhhatine manidir. Bu durumda mesh yerinin kınasını yıkadıktan sonra abdest alınmalıdır. Şayet bu çok zor oluyorsa, Şafii mezhebini takliden bir kaç kılı yıkayıp, temizledikten sonra onları meshetmek uygun olur.