Birisi hisseli bir mağazada kirada duruyor. Hissedarların bir kısmı kiracıyı çıkarıp yerine kendileri girmek isterken bir kısmı da kiracının yerinde kalmasını istiyor. Bu durumda kiracı nasıl hareket etmelidir. Mağazaya tâlib olan hissedarlar, ortaklan istemedikleri halde onda durabilirler mi?
Kira müamelesinin sahih olabilmesi için, kira müddetinin kaç ay veya kaç yıl olduğu- belirtilmelidir. Belirtilen müddet bitmemiş ise hiç bir surette mal sahibi kiracıyı çıkartıp dışarı atamaz. Müddet bitmiş veya müddetten söz edilmemiş ise mal sahibi isterse hemen kiracıyı çıkartabilir. Sualde belirtildiği gibi mal sahibi bir değil, birkaç kişi olur ve onlardan bazısı müddet bittikten sonra kiracıyı çıkartıp yerine oturmak isterse hissedarlar ittifak etseler zaten mesele tamamdır. Yoksa diğer ortaklan istemezlerse oturamaz. Bu mesele îmam-ı A’zam’a göredir.
Hanefî mezhebinde müftâ bih olan da budur. Hissedarlardan birisi hissesini ne ortaklarından birisine ne de yabancıya veremez|3Bu durumda sırayla oturmadan başka çare kalmaz. Yâni her bir hissedar mu’ayyen bir müddet sıra ile mağazayı elinde tutar. Müddetin kaç ay veya yıl olduğu onların takdirine kalmıştır. Her biri nöbeti sırasmda mağazayı istediği kimseye kiraya verebilir (29). İmâm Mâlik, İmâm-ı Şâfiî ile Îmâmeyne göre her hissedar kendi hissesini istediği kimseye kiraya verebilir (30).
Dipnotlar
(29) Hukûk-ı İslâmîye Kâmûsu c. 6, s. 162
(30) Mecma’ul’-Enhur c. 2, s. 285