Bir çoğumuz melekler hakkında meraklıyız. Eğer şuan bu konuya bakıyorsanız Kiramen Katibin Meleklerini hakkında bilgi almak içindir. Kirâmen Kâtibîn, İslam dinininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isimdir. İnsanların amellerini kaydederler. İnsanların önlerinde, arkalarında adım adım onları takip eden Allah’ın takipçi, görevli melekleri vardır. Her ne yaparsanız yapın yine bilirler! İnsanın iş ve hareketlerinin kayda geçmesi, kulun ahirette, Allah önünde herhangi bir hüccet veya mazeretinin kalmaması hikmetine binaendir. Kur’ân-ı Kerim’in bazı âyetlerinde bu meleklerin bu kısmından bahsedilir. Meselâ Ra’d Sûresinin 11. âyetinde meâlen;
“Onun önünde ve arkasında Allah’ın emriyle onu koruyan takipçi bekçiler vardır.”
Kiramen Katibin Melekleri sağımızda ve solumuzda bulunan iki melektir. Sağdaki melek iyilikleri sevapları yazar. Soldaki melek de kötülükleri isyanları günahları yazar. Bunlar hadisin beyanıyla hafaza melekleridir.
Kirâmen Kâtibîn’în vazifeleri ve özellikleri nelerdir?
Allah’u Teâla, amelleri yazmakla vazifelendirilmiş oldukları kullara şahidlik edecekleri için, yazdıkları defterlerin önemine dikkat çekerek bu şerefli meleklerin dört özelliğini belirtmektedir.
1) Kirâmen kâtibin melekleri müvekkel oldukları kulun iyi ve kötü bütün amellerini hıfz ederler, unutmazlar. Çünkü unutmakla bir işe dair hüküm sabit olmaz.
2) Bu melekler kerîmdirler. Yani şerefli, doğru ve âdildirler. Çünkü hâin, şerefsiz ve yalancının şehadetiyle hüküm sabit olmaz.
3) Kâtiptirler. Kulların bütün işlerini yazarlar. Zira, insanın ömrünün başlangıcından sonuna kadar bütün işlerini ezberleyip bilmek mümkün olsa bile, bunları yazmakta daha fazla bir sağlamlık vardır. Yazı ile bir şeye dair şüphe ortadan kalkar ve ilim sağlamlaşır.
4) Kulların işlerini bilerek yazarlar. Bir işi resim ve yazı ile zaptetmek ilim değildir. İlimde şuurlu olarak idrak etmek şarttır. Şahidlik, şuurlu olarak bilmekle câiz olur. Kirâmen Kâtibîn kıyamet gününde şahitlik ederlerken, kulların yaptıklarını ve bunlara dair ne yazdıklarım gayet iyi bilirler.
Kur’an’da bu iki melek hakkında şöyle denmiştir:
“Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız. Üstelik, biri insanın sağ tarafında, biri sol tarafında oturmuş iki alıcı melek de (onun yaptıklarını) alıp kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.” (Kâf suresi, 16-18)