İslâma göre şu işi yaratacağız veya biz bu işi yarattık demek câiz midir?
“Yarattım!..” kelimesini kullanma konusunda dikkatli olmak gerekir. Zira Allah’tan başka hiçbir kimse yoktan var edemez. Her şeyin yaratıcısı O’dur. İnsanlar sadece var olanı keşfeder, icat eder ve yeni bir şekil verir. Bu nedenle insan eylemleri için yaratma kökünden bir kelimenin kullanılması en azından kulağa hoş gelmeyen bir ifade tarzıdır. Bu nedenle de sakıncalı kullanımlar arasında zikredilmemiş olabilmektedir. Şu kadar ki, bu kelimenin Arapça karşılığı olan HALAKA ya da Türkçe’deki YARATMA kelimesini insan için kullanmak haramdır diyemeyiz ama kullanılmamasını tercih etmek gerektiğini söyleriz. İnsanlar, mahluk olduğu gibi, bütün işleri, hareketleri de, Allahü teâlânın mahlukudur. Çünkü Ondan başka, kimse bir şey yapamaz, yaratamaz.
Halketmek ve yaratmak gibi kelimeleri kula isnâd etmenin caiz olup olmadığı hususunda ihtilaf vardır. Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat’a göre kula “hâlik ve yaratıcı” kelimelerini isnad etmek câiz değildir. Çünkü her şeyin hâliki Allâh Teâlâ’dır. Halk da Cenâb-ı Allah’ın sıfatıdır. Başkasına isnad etmek caiz değildir. Fakat Mûtezile’ye göre Allah Teâlâ hâlik ise kul da hâliktir. “O, kendi fiilini halk ve icad eder. Bunun için halk ve yaratma fiili kula isnad edilebilir” diyorlar. (38) Şarhü’l-‘Akâ’id Kestelî ile berâber, s. 116(38) Şarhü’l-‘Akâ’id Kestelî ile berâber, s. 116
Binâenaleyh ehl-i sünnet ve’l-cemâate mensup olan kimse, halk ve yaratma kelimelerini kula isnâd etmekden sakınmalıdır. Çünkü Cenâb-ı Allah şöyle buyuruyor:
“Allah, sizi ve yaptıklarınızı yaratmıştır” (es-Saffât: 96).