Kur’anı Kerim nasıl bir kitaptır? sorusuna alimler binlerce cevap verdiğinden Kuranı Kerim nasıl bir kitaptır kısaca ifade etmek mümkün görünmekte. Kur’an-ı en güzel ifade eden tanımlardan biri şudur: ” Allah tarafından Hz Peygamber aracılığıyla insanlara indirilen, tevatür yoluyla nakledilen, okunuşuyla müslümanların ibadet ettiği, Fatiha süresiyle başlayıp Nas süresiyle biten, Mucize bir kitaptır.” Kur’an kendisini en güzel tarif eden kitap olup, başkasının övgüsüne muhtaç olmayan bir kitaptır. Allah, kendi kelamı olan Kur’an’da yaş kuru herşeyin bulunduğunu anlatmaktadır. Kur’anı Kerim nasıl bir kitaptır tanımlayınız sorusunu Bediüzzaman Said Nursi şu şekilde anlatıyor.. Ku’ran : insana hem bir kitab-ı şeriat, hem bir kitab-ı dua, hem bir kitab-ı hikmet, hem bir kitab-ı ubûdiyet, hem bir kitab-ı emir ve davet, hem bir kitab-ı zikir, hem bir kitab-ı fikir, hem bütün insanın bütün hâcât-ı mâneviyesine merci’ olacak çok kitabları tâzammun eden tek, câmi’ bir KİTAB-I MUKADDES’tir. Hem bütün evliya ve sıddıkîn ve urefa ve muhakkikînin muhtelif meşreblerine ve ayrı ayrı mesleklerine, her birindeki meşrebin mezâkına lâyık ve o meşrebi tenvir edecek ve herbir mesleğin mesâkına muvafık ve onu tasvir edecek birer risale ibraz eden mukaddes bir kütübhane hükmünde bir Kitab-ı Semâvî’dir.
Kur’an-ı Kerim’in 55 tane ismi vardır. “Kitap, Furkan, Rahmet, Nur, Kelam” bu isimlerden bazıları. En son Mukaddes Kitâb’dır. Allahü Teâlâ tarafından 23 sene zarfında âyet, âyet; sûre, sûre Sön Peygamber Hazret-i Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e inzâl buyurulmuştur. İndirildiği günden, Kıyâmet’e kadar gelecek olan bütün insanlığa yetecek tek kitaptır. Ondan başka bir kitap gelmeyecektir.
Kur’an-ı Kerim’de 30 cüzdür. Bir cüz 10 yaprak, her cüz 20 sahifedir. Sadece otuzuncu cüz 12 yaprak yani 24 sayfadır. Bir hizip de 5sahifedir. Her cüzde 3 hizip vardır. Toplam 90 hizip yapar. Kur’an-ı Kerim 302 yaprak, 604 sahifedir.
İsra süresi 88. ayette Yüce Allah’u Teala buyuruyor ki قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن يَأْتُواْ بِمِثْلِ هَذَا الْقُرْآنِ لاَ يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا De ki: “Andolsun, insanlar ve cinler bu Kur’an’ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler.”
İlk inen ayetlerin inananları okumaya, öğrenmeye, yazmağa ve araştırmaya çağırması ilim için büyük teşvik mesajı taşır. Kur’ân’ı Kerim’in son inen ayeti de şudur: “Bu gün size dininizi ikmal ettim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslâm’ı seçtim” (Mâide Suresi. 3).
Makam-ı irşadda beyânât-ı Kur’aniye o derece müessir ve rakiktir ve o derece mûnis ve şefiktir ki, şevk ile ruhu, zevk ile kalbi; aklı merakla ve gözü yaşla doldurur.