Üzerinde Allah veya Kuranı Kerim ayetleri bulunan yüzük veya kolye İle tuvalete Gidilir mi?
Bir kimsenin cebinde, üzerinde âyet-i kerime yazılı bulunan para veya parmağında Allah’ın veya Peygamber’in ismi yazılı bulunan bir yüzük bulunsa helâya gidebilir mi?
Kur’ân’a, Kur’ân âyetlerine ve dinî muhtevalı kitap ve levhalara saygı hususunda gösterdiğimiz davranışa karşı içimizin tatmin olması, ruhumuzun yatışması ve kalben mutmain olmamız önemlidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz. Bu tür nesnelerden ziyade üzerinde yazılan İslami kutsal kavramlar içerdiği için yazılanlara saygı ve hürmet gösterilmelidir.
Fıkıh kitapları diyor ki, bir insanın yüzüğünde Allah, peygamber lafızları varsa yüzüğü tuvalete girerken çıkarmalı. Eğer, çıkarırsam kaybolur falan diyorsa, o zaman ters çevirip, avucunun içine alır, kapatıp yumruğu sıkılı bir şekilde tuvalete girebilir.
Cebinde üzerinde âyet-i kerîme veya Allah’ın ismi yazılı bulunan para veya parmağında Allah ve Peygamber ismi bulunan bir yüzük bulunursa helâya gitmek istediği zaman onu çıkarması icâb eder. Enes bin Mâlik’de rivâyet edilmiştir: Peygamber (sav) helâya gittiği zaman elindeki yüzüğü çıkarırdı. Çünkü üzerinde “Muhammed Resûlüllah” ibaresi yazılı idi (62) ibnu Hibbân).
Bu hadis, üzerimizde âyet yazılı her hangi bir kâğıt veya kitap varsa, helâya girmezden önce çıkarmamızın, en azından “sünnet” olduğunu bize göstermeye kâfidir.
Âlimler, âyet yazılı kâğıdın veya küçük Kur’ân-ı Kerim’in bir naylon veya muşamba içinde sarılmış vaziyette üzerimizde—bilhassa elbisemizin altında—bulunması halinde; çıkarmakta zorluk varsa, üzerimizde kalmasının sünnete aykırı olmayacağını bildiriyorlar.
Dinimiz böyle nesneleri kullanmaya müsaade etmektedir. Hatta bu tür yazımlar bir kağıda veya kumaşa dahi yazılsa naylona sarılarak insan üzerinde taşınmasında mahsur görülmemiştir. Önemli olan bu tür nesnelerin yazılarına saygı ve hürmet göstererek ne taşıdığının bilincinde olabilmektir. Ve taşınan bu tür yazıların mana ve ehemmiyetine binaen günah denizine girmemektir.