Kur’anı Kerim’de yaratılış hakkında farklı maddelerden bahsedilmesi çelişki midir?
Çelişki iki sözün birbirne zıt olmadır. Aynı anda kullanılmaması gerekir. Kur’anı Kerim’de yalnızca bağışlayınız spermden (ve diğer bir ayette topraktan) yaratıldığını söylemez.
Aynı zamanda Furkan suresinin 54. ayetin’de وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ مِنَ الْمَاء بَشَرًا فَجَعَلَهُ نَسَبًا وَصِهْرًا وَكَانَ رَبُّكَ قَدِيرًا mealen İnsanı sudan yaratarak, ona soy sop veren O’dur. Rabbin herşeye Kadir’dir.
Evet burda gördüğünüz gibi insanın sudan yaratıldığını da söyler. Şimdi diyeceksiniz ki üç tane çelişki var. Oysa bilim insanın hem spermden hem topraktan hemde sudan yaratıldığını söyler.
Şimdi ben size bir bardak çay yapalım dersem! Suya ihtiyacımız vardır, çay bitkisine ihtiyacımız vardır. Bu çelişki değildir değilmi çünkü ikiside lazım çay yapmak için.
Evet aynı şekil Kur’anı Kerim’de insan sudan, meniden ve topraktan yaratıldı diye geçmesi çelişki değildir! Yani çelişki değildir artıdır (farklılıktır.)
Aynı konu hakkında iki şey birbiriyle çelişmiyor. Mesela size şu adam dürüst iyi ve sevgi dolu desem bu çelişki değildir!
Ama siz şu adam herzaman bir yalancı ve aynı zamanda dürüst bir insan derseniz çelişki olur. Çünkü iki şey birbirinin zıttıdır.