Her yıl gücü nisbetinde ve İbadet amacıyla hayvan kesimi ve bu maksatla Kurban Bayramı’nda kesilen hayvan. Kurban, sünneti müekkededir. Peki Kurban kesiminde ne gibi şeyler sünnettir? denildiğin’de
Kurban kesilirken şunlar sünnettir :
1) Besmele çekmek.
2) Hayvanı Kıble’ye yönlendirmek,
3) Besmelemden sonra üç defâ tekbîr getirmek.
4)Kabulü için duada bulunmak.
Nezr olunan bir kurbanın etini sahibi yiyemez. Sünnet olarak kesilen bir kurbanın etinden sahibi yiyebilir. Kurban (eti ve derisi) satılmaz fakat fakir ve miskinlere (ihtiyaç sahiplerine) verilir. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Şafii mezhebine göre ise, kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.
Kurban kesmenin vakti, bayram günü güneş doğduktan sonra iki rekat namaz kılınıp iki hutbe okunduktan sonra başlar bayramın dördüncü günü güneş batana kadar devam eder.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bu günümüzde ilk yapacağımız şey, namaz kılmak ondan sonra (evlerimize) dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uygun davranmış olur. Kim namazdan önce kurban keserse bu yalnız ailesine takdim ettiği bir et sayılır. Onun kurban ibadetiyle hiç bir ilgisi yoktur.
Kurban Kesimi Duası
Bismillâhi Allahü ekber.
Allahümme hâzâ minke ve ileyke ve tekabbel minnî. Allahümme hâzâ minke ve ileyke ve tekabbel minnî. İnnî veccehtü vechiye lillezi fetares-semâvati vel erda hanîfen ve mâ ene mine”l-müşrikîn.
İnne salâtî ve nüsükî ve mahyaye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Lâ şerîke lehu ve bi zalike ümirtü ve ene evvelül müslimîn.
Allahümme tekabbel minnî kema tekabbelte min İbrahîme halîlike ve bi Muhammedin aleyhissalâtu ve”s-selâm,” denir ve sonra tekbir getirilir:
“ Allahü ekber. Allahü ekber.
Lâ ilâhe illâllahü vallâhü ekber.
Allahü ekber ve lillâhil hamd.” ve
“ Bismillâhi Allahü ekber” denilerek Kurban keskin bir bıçak ile kesilir.
Anlamı:
“ Allahım bu sendendir ve sanadır. Bunu ( kurbanı) benden kabul eyle. Yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah”a, O”nun birliğine inanarak çevirdim. Ben müşriklerden değilim.” (el-En”âm,6/79)
“Namazım, ibadetim (kurbanım), hayatım ve ölümüm hep alemlerin rabbi olan Allah içindir. O”nun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben Allaha teslim olanların ilkiyim”( el-En”âm 6/162-163)
Allah”ım tıpkı Peygamberim Muhammed (A.S) ile (halilin) İbrahim (A.S) “ın kurbanlarını kabul eylediğin gibi bunu benden kabul et. (AMİN)
Kurban kesim işi bitince gidilir, iki rek’at şükür namazı kılınır, Allah’a hamd ve şükürde bulunulur.
Peygamberimiz, kurbanı kestikten sonra iki rekat namaz kılınız, arkasından da Allah’dan ne dileğiniz varsa isteyiniz, buyurmuştur.