Oruç, belli bir zaman dilimi içerisinde; yiyecek, içecek veya her ikisinden de kaçınma eylemidir. Peki sadece ikisimi hayır. Oruç bütün kötülüklerden de kaçınmaktır.
Ayrıca islamın 5 şartından bir tanesidir. Medine’de hicretten 1.5 yıl sonra, Şaban ayının 10. günü farz kılınmıştır. Farziyyeti, Kitab, Sünnet ve İcma’ ile sâbittir.
Yüce Rabbimiz Kur’anı Kerimin Bakara suresin buyuruyor ki
Meali: Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
Mekruh Oruç Günleri
Ramazan Bayramının birinci gününde, Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Bugünleri, Cenâb-ı Hak kulları için bayram ilân etmiştir. Muharrem ayının “Yevmi Aşure” denilen yalnız onuncu günü tutulan oruç da tenzihen mekruhtur.
Kocasının rızası ve izni olmadan kadının nâfile oruç tutması da mekruhtur. Kocası dilerse, bu orucu bozdurabilir.
Mekruh olan oruçlar ikiye ayrılır: Tenzîhen mekruh oruçlar, tahrîmen mekruh oruçlar..
Muharrem ayının sadece 10’uncu günü veya ilkbaharın başlangıcı olan Nevrûz günü yahut da Mehrican denilen sonbahar günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur. Yalnız Cuma günü oruç tutmak da tenzihen mekruhtur. Cuma günü oruç tutmaktan nehyin sebebi, o günün bir nevi bayram günü olmasıdır. Hadîs-i şerîf’te, Cuma gününün yeme, içme ve zikir günü olduğu belirtilmiştir.
Yalnız Cumartesi günü oruç tutmak da tenzîhen mekruh sayılmıştır.