Melek, birçok dinde inanılan semavi varlıklara verilen isimdir. Bir çoğumuz Meleklerle ilgili bilgileri hep merak ederiz.Evet, onlar gerçekten varlar. Peki Melekler nasıldırlar (melekler neden görünmez?) Meleklere inanmak İslam dini akidesinin bir parçasıdır, yani iman esaslarındandır. Buna göre İslam dininde meleklerin varlığına ve İslam dininin melek görüşüne inanmayan kişi iman etmiş olmaz.
Melekler nasıl varlıklardır
Melekler, gözle görülemiyen varlıklardır.
Tesirlerini gördüğümüz halde, kendilerini göremediğimiz daha başka varlıklar var mıdır?
Evet, vardır. Meselâ, canlılığımızı temin eden ruhumuzun; ve bize iyiyi-kötüyü, faydalıyı zararlıyı ayırdetdiren aklımızın vâr olduklarını bildiğimiz halde kendilerini göremiyoruz. Hattâ, atomların, moleküllerin içlerindeki ve aralarındaki gizli kudretin mâhiyyetini; ve yerine göre bize ışık, sıcaklık ve hareket şeklinde görünen elektrik enerjisinin aslını da bilmiyor, kendilerini değil, ancak tesirlerini görebiliyoruz.
Asıllarmı bilemiyor, kendilerini göremiyoruz diye; rûhu, aklı, atomu, molekülü, kudreti – enerjiyi ve nihâyet melekleri inkâr edecek ve herkesi kendimize güldürecek değiliz.
Melekler de dâhil, bütün bu ve buna benzer varlıklar, Allâh’ın gözle görülemiyecek şekilde yaratdığı varlıklardır.
Peki Meleklerin en seçkini hangileridir?
Meleklerin en seçkini, Cebrâîl, Azrâîl, Mîkâîl Ve İsrafil adındaki meleklerdir.
Dört meleğin her biri belli bir görevi yerine getirmektedir. Aralarında bir hiyerarşik ilişki olmamakla birlikte Cebrail en büyük melek kabul edilmektedir.
Meleklerin görevleri ve özellikleri
Cebrail: İslam’da dört büyük melekten biri olan Cebrail’in peygamberlere vahiy getirmek, onlara Allah’ın emir ve yasaklarını bildirmekle vazifeli melek olduğuna inanılır. Cebrail’e ‘Cibrîl’, ‘Rûh-ul-emîn’, ‘Nâmûs-ı ekber’ de denir.
Azrail: Eceli gelen insanların ruhlarını teslim alır. Melekü’l-Mevt, yani, ölüm meleği adı da verilir.
Mikail: İnsanların rızıklarını ulaştırmak ve Allah’ın iradesine göre tabiat olaylarını düzenlemekle görevli melektir.
İsrafil: Kıyamet günü, Sur borusunu üfleyecek olan melektir.
Melekleri de arşın etrafını çevirmişler olarak Rablerini hamd ile tesbih ettiklerini görürsün. Aralarında hak ile hüküm verilmiştir ve: “Alemlerin Rabbine hamdolsun” denilmiştir.
(Zümer Suresi, 75)
(Ey Muhammed!) De ki: “Siz Allah’a dininizi mi öğretiyorsunuz? Oysa Allah, göklerdeki ve yerdeki her şeyi bilir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.”