Peygamber efendimiz, mübarek ayaklarına mest giymiş ve nasıl mesh yapılacağını göstermiştir. Mest, ayağın yıkanması farz olan yerini örten, su geçirmez ayakkabı demekdir. Mest büyük olup da, parmaklar mestin ucu-na kadar gitmez ve mesh boş yer üzerine rastlarsa, câiz olmaz. Mestin, bir sâat yol yürüyünce, ayakdan çıkmayacak şeklde sağlam ve ayağa uygun olması lâzımdır.
Üzerine mesh edilmiş olan mestin ayaktan çıkması halinde abdest bozulur mu?
Üzerinde mesh edilmiş olan mestin ayaktan çıkması veya çıkarılması durumunda, şayet abdest mevcut ise yalnız ayakları yıkamak yeterlidir.
Abdest alıp mesti giyen bir kimse, abdestini bozacak başka bir durum olmamışsa, mesti çıkarıp tekrar giyebilir. Abdesti devam eder.
Mestler üzerine mesh ederek abdest almışsa, ondan sonra mesti çıkarırsa abdesti bozulmuş olur.
Mestler üzerine mesh ederek abdest alan bir kimse, abdesti bozulmadan mestlerini çıkarırsa yalnızca ayaklarını yıkaması yeterli olur.
Meshi bozan şeyler:
Abdesti bozan her şey meshi de bozar. Bu yüzden, süre henüz bitmemiş ise, yeniden alınacak abdestte mestlere veya sargılara yeniden mesh yapılır.
Aşağıdaki durumlardan dolayı da mesh bozulur:
1. Mesh süresinin dolması. Süre dolduğunda abdest yoksa mestler çıkarılıp yeni bir abdestle giyilir. Eğer kişi abdestli olduğu halde mesh süresi dolmuş ise sadece ayaklarını yıkar ve mestleri giyer.
2. Mestlerin birisinin veya ikisinin ayaktan çıkması. Birisi çıktığında diğerini de çıkarıp abdest almak veya abdestli ise ayaklan yıkayıp tekrar giymek gerekir. Ayağın mestin koncuna kadar çıkması tamamen çıkması demektir.
3. Mest içinde ayaklardan birine çoğu ıslanacak şekilde su isabet etmiş olması.
4. Guslü gerektiren cünüplük ve hayız, nifas hali.
5. Ayak parmaklarının en küçüğü itibariyle 3 parmak sığacak kadar yırtığın meydana gelmesi (el-Kâsânî, a.g.e., I, 12-13; İbnü’l-Hümâm, a.g.e., I, 134-135; Molla Hüsrev, a.g.e., I, 37; Tahtâvî, a.g.e., s. 105-107; el-Fetâvâ’l-Hindiyye, I, 34-35).