Yüce Rabbimizin bütün alemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz(s.a.s.)’in bir mevlid-i şerifine daha ulaşmanın haz ve mutluluğunu yaşamaktayız. Peki Mevlid kandili ve kutlu doğum haftası ne zaman ve nasıl kutlanır? sorusu sorulduğunda kaçımız acaba çoçuklarımıza veya kendimiz ne kadar biliyoruz. Mevlit kandili fazileti idrak etmemiz için öncelikle bilmemiz gereken önemli bilgi şudur. Bu gece Sevgililer Sevgilisi Ahmed-i Mahmud-u Muhammed Mustafa (s.a.s.) Efendimiz alemlere teşrif etti. Hicri takvime göre 20 Nisan 571 tarihine rastlayan Rebiu’l-evvel ayının 12 nci Pazartesi gecesi Peygamberimiz Efendimiz dünyayı şereflendirmişlerdir. O vahşet devrinde kâinat ufkundan bir güneş doğdu. Bu güneş ahir zaman Peygamberi Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam idi. Hz. Peygamber her bakımdan insanlık için örnek olarak gönderilmiş bir peygamberdi. Eğer bu yazıları okuyorsanız lütfen bu yazılardan sonra onun hayatını güzelce okuyun ve anlayın göreceksiniz ki onu daha önce neden tanımadım diyeceksiniz.. Onun için Kutlu doğum haftasında Peygamberimizi anlatmak yetmez, onu her an, her saniye aklımızdan çıkarmamak gerekir.
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) mevlîd gecelerinde Eshâbına ziyâfet verir, dünyâyı teşrif ettiği ve çocukluğu zamânında olan şeyleri anlatırdı. Müslümanlar bu geceye çok önem vermiştir. Bu geceyi bütün mahlûklar, melekler, cinler, hayvanlar ve cansız maddeler, birbirlerine müjdelemekte, Peygamber efendimiz dünyâya geldi diye sevinmektedirler.
(İbn-i Hacer-i Heytemî)
Getirdiği ebedi nura, açtığı saadet caddesine ve sünnet-i seniyyesine yeniden sımsıkı sarılmak ve Mevlid Kandilini vesile ederek ona yeniden biatimizi, bağlılığımızı tazelemek ne yüce bir şeref ve ne büyük bir saadettir.
Milletimiz de asırlardır Sevgili Peygamberimize derin bir muhabbet duymuş Onun doğduğu günü kutlu gece ilan ederek aziz hatırasını yâdetmek üzere çok sayıda manzum ve mensur eserler meydana getirilmiş, bir mevlid edebiyatı oluşmuş, bu maksatla merasimler tertip edilmiştir.
Onun için her sene olmak üzere yurdumuzun genelinde cami kimi zaman evlerde, sohbetlerde mevlid-i Şerif okutulur bu gecenin hürmetine. Mevlidi Şerfi nedir diye merak ediyorsanız. Dünyâya gelme; doğum yeri ve zamânı. Peygamber efendimizin dünyâya gelişini, mi’râcını ve mübârek hayâtını anlatan eser.
Evet bu ulvî anı dile getiren teşrifinden asırlar sonra da “Mevlid-i Şerif yazarı Süleyman Çelebi Viladet bahsinde Sevgili Peygamberimizin doğumunu yılını şöyle dile getirmektedir.
Ol Rebiûl evvel âyın nîcesi
On ikinci gîce isneyn gîcesi
Ol gîce kim doğdu ol hayrûl-beşer
Ânesi anda neler gördü neler
Doğdu ol saatte ol Sultân–ı Dîl
Nûra gark oldu semâvât ü zemîn”
Mevlid okumak, Resûlullah’ın sallallahü aleyhi ve sellem dünyâya gelişini, mi’râcını ve hayâtını anlatmak; O’nu hatırlamak, O’nu övmektir. (İbn-i Hacer-i Heytemî)
Onun için Mevlid okunan yerden belâlar sıkıntılar gider. (Mevlânâ Celâleddîn Rûmî)
Mevlîd günü ve gecesinin şerefi, kıymeti çoktur. Resûlullah’ın varlığı, vefâtından sonra O’na tâbi olanlar için, kurtuluş vesîlesidir. O’nun doğumu için sevinmek Cehennem azâbının azalmasına sebeb olur. Bu geceye hürmet etmek, sevinmek, bütün senenin bereketli olmasına sebeb olur. Mevlid gününün fazîleti, Cumâ günü gibidir. Cumâ günü, Cehennem azâbının durdurulduğu, hadîs-i şerîfte bildirildi. Bunun gibi, mevlîd gününde de azâb yapılmaz. Mevlid geceleri, sevindiğini göstermeli, çok sadaka, hediy e vermeli, dâvet olunan ziyâfetlere gitmelidir. (İmâm-ı Celâlüddîn Abdurrahmân bin Abdil-Melîk Kettânî)
Mevlid gecesinde sadaka vermek, müslümanları toplayıp câiz olan şeyleri yedirmek ve câiz olan şeyleri okutup dinlemek, sâlih kimseleri giydirmek bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızâsı için yapmak câizdir ve çok sevâb olur. Bunları yalnız f akirler için yapmak şart değildir. Ancak muhtaç olanları sevindirmek daha sevâb olur. (İbn-i Battâl)
Mevlid gecesi Kadr gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Bu gece Peygamber efendimiz doğduğu için sevinenler affolur. (Muhammed Rebhâmî)
Her sene mevlid gecesinde müslümanlar sadaka veriyorlar, seviniyorlar, hayr ve hasenât yapıyorlar. Toplanıp Mevlid kasîdesi okutup dinliyorlar. (Şemseddîn Sehâvî)
“(Ey Muhammed!) De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (ALİ-İMRAN SURESİ – 31. AYET)
Bu ayette de belirtildiği gibi, Allah’ı hoşnut etmek, O’nun Peygamberi (SAV)’e uymak ve O’nu (SAV) örnek almakla mümkündür.
Bütün okuyucularımızın Mevlid Kandilini tebrik eder, cennet vatanımızın saadetine, necip milletimizin birlik ve beraberliğine ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim. Yüce Rabbim bizleri sevgili Resulünün şefaatine nail eylesin.