Hemen hemen bir yerden bir yere giderek yolculuk yaparız. Bu nedenle yolcu nasıl namaz kılar? gibi sorular aklımıza geliyor. Yolcular için bir takım kolaylıklar, ruhsatlar getirilmiştir. Bu gün sizler için seferi namaz kılmak nasıl olur açıklamasını yapacağız inşaallah. Seferi: Yolculuk, yolculuğa çıkma; sefer mesafesine yolculuk yapma. Bir fıkıh terimi olarak yolculuk, belirli bir mesafeye gitmektir. Bazı alimler doksan km.yi esas alırken bazıları en az on sekiz saatlik, bazıları da üç günlük mesafeyi vasat bir ulaşım aracıyla gitmeyi esas almaktadır. Hal böyle olunca uygulamada farklılıkların olması kaçınılmazdır. En mühim kolaylık ve ruhsat da, namazı kasır’dır. Misafir, 4 rek’atlı farz namazlarını ikişer rek’at olarak kılar. Buna kasr-ı salât denir. “Kasr-ı Salat=Namazı kısaltmak”, Peygamber Efendimizin hicretlerinin dördüncü yılında meşru kılınmıştır. Meşru oluşu, kitab, sünnet ve ümmetin icmai ile sabittir.
Müsâfir sayılan kişi, dört rek’âtli farz namazları iki rek’ât olarak kasren kılabilir. Binaenaleyh öğle, ikindi ve yatsı namazlarını ikişer rek’ât hâlinde kılar. Ayrıca öğle ile ikindi namazını öğle veyâ ikindi vaktinde bir arada, akşamı ile yatsı namazını da aynı şekilde vakitleri içerisinde yine bir arada cem’-i takdim veyâ cem’-i te’hîr hâlinde kılabilir. Bu anlattıklarımız İmamı şafi meshebine göredir.
Peki İmam-ı hanefi seferi namazı nasıl kılınır?
Hanefilere göre, seferi olan birisinin dört rekatlı farz namazları iki kılması gerekir. Ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa, tam kılmak daha faydalıdır. Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz hâlde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir.
Malikilere göre, bir yolcu gittiği yerde tam dört gün oturmaya niyet edip kendisine yirmi vakit namaz farz olacak bir durum olsa, mukim sayılır. Namazlarını kısaltamaz. Bu müddete, o yere fecrin doğuşundan sonra girdiği gün ile oradan çıkacağı gün dahil değildir.
İmam Şafiî’ye göre, bir yerde, girip çıkma günlerinden başka, tam dört gün oturmaya niyet edilmesi, ikamet sayılır, namazlar orada kasredilmez (kısaltılmaz).
Hanbelilere göre de, bir yerde, oturmaya elverişli olmasa dahi, oturmaya niyet eden veya yirmi namazdan fazla farz bulunacak bir zaman durmaya niyet eden kimse mukim sayılır; namazlarını kısaltamaz.)
Malikilere göre, seferde namazı kısaltarak kılmak müekked sünnet, Şafiî ve Hanbelilere göre ise yolculukta namazları kısaltarak kılmak, muhayyer olmak üzere ruhsattır. Seferî kişi namazlarını kısaltarak da tam olarak da kılabilir. Ancak Hanbelîlere göre kısaltmak mutlak olarak tam kılmaktan daha faziletlidir. Çünkü, Hz. Peygamber ile dört halife bu şekilde yapmaya devam etmişlerdir.