Müslüman olmayan bir kimse hamama girerse ona hizmet etmek caiz midir?
Yüce İslâm dini insana büyük değer vermektedir. İnanan ve inanmayan herkes için şefkat kanadını açmış, mü’min ile kâfir arasında ayırım yapmadan bütün insanların aziz ve yeryüzünde hâlife olduğunu ve hepsinin Hz. Âdem (as) ile Havva’dan türediklerini, tanışıp aralarındaki bağları kuvvetlendirmek için onları bölük bölük olarak yarattığını beyan etmektedir.
Hamam sahibi veya orada çalışan kimsenin para, müşteri celb etmek veya İslâm’a ısındırmak gibi bir gâye için gayr-i müslime hizmet edip ikrâm etmesinde beis yoktur. Fakat böyle bir gaye yoksa, onlara hizmet etmek caiz değildir (al-Fetavâ’l-Hindiye c. 5, s. 347).
Yine müsl-manların terbiye güzel ahlâkını gösterip İslâm’ın yüceliğini anlatmak gayesi ile ülkemize gelen turistlere karşı iyi davranmak, onlara ikram etmek caizdir. Aynı zamanda büyük bir vazifedir. Gayri müslim olan kimse ile alışveriş yapmak caizdir. Hatta gayri müslim olan doktora gitmek de caizdir. Dini bir sakıncası yoktur. Peygamber (asm) Müslüman olmadığı halde el Haris bin Kelde’nin doktorluk yapmasını emretmiştir. (Avnu’l-Ma’bûd şarh Sünen Ebî Dâvûd c. 4, s. 14, Hindistan bşk).
Bazı tarihçilere göre Semerkand’ın İslâm’a girmesinin en büyük sebebi çevredeki müslümanların güzel terbiye ve yaşayışlarıydı. Gayr-i müslim de olsa, onları iyi karşılamak lâzımdır. Peygamber (sav) Medine’de gayr-i müslim komşusuna ikramı tavsiye eder, kendisine hediye gönderir.