Namaz kılmayan kadını boşamak gerekir mi?
Bir çok müslüman kadın veya erkek namaz kılmıyor. Lakin son günlerde şöyle sorular sorulmakatadır. Kocası namaz kılmayan kadını boşayabilir mi? veya Namaz kılmayan eş boşanmalı mıdır?
Yüce Allah’ı tevhid (bir kabul etmek), Onun eşsiz varlığını bilip tasdik etmek, farz olan en büyük bir görevdir. Eğer Islâm`ı tek kelime ile anlatmamız istense, “Namaz” diyebiliriz. Bu yüzden Allah Rasülü namazı, “dinin orta direği” diye nitelemiştir. Bu nedenle islam ve müslümanlar için namaz çok önemlidir.
Kişi namaz kılmayan biriyle evlenmiş ise, İslâm’ın güzel prensip ve yüce gayesini ve namazın hikmetlerini münasip bir dille eşine anlatıp nasihat etmen ve ehli tarafından yazılmış kitapları kendisine okuman, okutman ve iyi hatibleri dinletmeniz isabetli olur. Kadının namaz kılmaması, namazın gereğine inanmamaktan ileri geliyorsa, onun eğitim ve öğretime ihtiyacı var demektir. Koca sabırla ve en güzel davranış biçimi ile ona önce imanı, sonra namazın gereğini ve dinin ana direği olduğunu öğretmeli ve onu önce buna inandırmalıdır.
Namaz, kadın-erkek mükellef Müslümanların şahsî bir ibadetidir. Namaz gibi dinî vecibelcri yerine getirmeyenler, günahkâr olurlar; dinden çıkmış olmazlar. Bu durum, boşama sebebi de sayılmaz. İnanmayan kâfir kadınla zaten evlenilmez. Evlendikten sonra dinden dönerse boşanır. Fakat inandığı halde günah işlemek, boşama nedeni değildir. O, yine Müslüman-dır. Onunla yaşamak caizdir. Duruma göre irşad, telkin, nasihat ve ikaz ise, her zaman yapılmalıdır.