Maun “suresindeki” Vay o namaz kılanların hâline, ki onlar, kıldıkları namazdan gafildirler “ayetinde kimlere işaret vurulur?
Ma’un Suresi, 4. ayet: İşte (şu) namaz kılanların vay haline,
Ma’un Suresi, 5. ayet: Ki onlar, namazlarında yanılgıdadırlar,
İslam dinine göre namaz, herkese farz ve her koşulda önemli bir ibadettir. Hiçbir özür ve bahane ile namazı ertelemek, ve terk etmek olmaz. ayette öncelikle namazı bir süre kılıp, sonra terk edenlere işaret ediliyor. Ayrıca, “önemli işim var” bahanesiyle namazı kılmayıp kazaya verenler, sonra kaza edenler de buraya aittir. Bu tür kişiler günah ediyorlar ve hemen kendi yaptıklarından tövbe etmelidirler. Namaz amellerini kusurlu şekilde, aceleyle yerine getirmek, önemli hükümleri öğrenmeye çabası göstermeyen de ibadetin sevabını ortadan götürüyor. Ayrıca, namazı kendi fazilet zamanında kasten kılmayıp kalbim temiz deyip de kendini beğenmek olurmu.
Müzzemmil Suresi, 20. ayet: Gerçekten Rabbin, senin gecenin üçte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve üçte birinde (namaz için) kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da (böyle yaptığını bilir). Geceyi ve gündüzü Allah takdir eder. Sizin bunu sayamıyacağınızı bildi, böylece tevbenizi (O’na dönüşünüzü) kabul etti. Şu halde Kur’an’dan kolay geleni okuyun. Allah sizden hastalar olduğunu, başkalarının Allah’ın fazlından aramak için yeryüzünde gezip-dolaşacaklarını ve diğerlerinin Allah yolunda çarpışacaklarını bilmiştir. Öyleyse ondan (Kur’an’dan) kolay geleni okuyun. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve Allah’a güzel bir borç verin. Hayır olarak kendi nefisleriniz için önceden takdim ettiğiniz şeyleri daha hayırlı ve daha büyük bir ecir (karşılık) olarak Allah Katında bulursunuz. Allah’tan mağfiret dileyin. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.
Müddesir Suresi, 43. ayet: Onlar: “Biz namaz kılanlardan değildik” dediler.