islamın şartlarından birisi olan Namaz kılmak her müslüma farz kılınmıştır. Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Namâz kılmak, akllı olan ve bülûğ çağına giren her erkek ve kadın müslimâna farzdır. İmam olan zat, cemaate nefret verecek şeylerden sakınmalıdır. Namazda, en az iki kişiden birinin imâm olması ile cemâat meydana gelir. Bu nedenle namazda kimlere uyulabilir denildiği zaman, Namazda hür olan kişi köleye, bâliğ olan da mümeyyiz çocuğa uyabilir. Namazda erkek, kadına; kırâati düzgün olan da kırâati düzgün olmayana uyamaz. Kırâati düzgün olmayanın kırâati düzgün olmayana, kadının da kadına uyması ise câizdir.
Cemâat ile kılınan namaz, müslümanlar arasında birliği beraberliği sağlar. Bu nedenle birbirmize cemaatle namaz kılmayı teşvik etmeliyiz. Hem sevabı hemde mükafatı daha çoktur.
İmâmlığın şartları
İmâm olmak için altı şart lâzımdır. Bu şartlardan biri bulunmadığı bilinen imâmın arkasında kılınan namaz kabûl olmaz.
1- Müslüman olmak. Ebû Bekr Sıddîk ve Ömer Fârûkun “radıyallahü anhümâ” halîfe olduğuna inanmayan, mi’râca, kabir azâbına inanmayan imâm olamaz.
2- Bülûğ yaşında olmak.
3- Akıllı olmak. Sarhoş ve bunak imâm olamaz.
4- Erkek olmak. Kadın, erkeklere imâm olamaz.
5- Hiç olmazsa, Fâtiha-yı şerîfe ile, bir âyeti doğru okuyabilmek. Bir âyeti ezberlememiş olan ve ezberlese de, tecvîd ile okuyamıyan, nağme yapan kimse imâm olamaz.
6- Özürsüz olmak. Özrü olan, özrü olmayanlara imâm olamaz.
Namazın Rukünleri:
1-) İftitah Tekbiri: Namaza başlarken tekbir almak demektir.
2-) Kıyam: Namazda ayakta durmak demektir.
3-) Kıraat: Namazda ayakta iken biraz Kur’an okumaktır.
4-) Rüku: Namazda eller diz kapağına erişecek kadar eğilmektir.
5-) Sücud: Rüku’dan sonra ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaktır.
6-) Kaide-i Ahire: Namazın sonunda “Ettehiyyatü” okuyacak kadar oturmak demektir.