Mükellef bir insan namaz için veya herhangi bir ibadet için abdest aldığında ve o esnada güldüğünde abdesti bozulmaz. Ayrıca Abdestli olduğunda namaz dışında güldüğünde abdesti sahihtir. Ancak Kahkaha ile gülmek vücuttan herhangi bir necaset akımına veya gaz çıkarma gibi sebebiyle bir vaka olursa bu abdesti bozar. Tekrar Abdest alması lazımdır. Onun için dikkatli olmakta fayda vardır.
Namaz kılan bir müslümanın ibâdetin sihhatine zarar gelmemesi için dikkat edeceği bazı hususlar vardır. Bunların başında abdesti veya namazı bozacak şeylerden son derece sakınması gelmektedir. Mesela namazda iken, yanındaki şahısların duyabileceği şekilde sesli olarak gülmek hem abdesti hem de namazı bozar. Kahkahayı kişinin, azı dişleri görülecek kadar ve kendisini kırâatten alıkoyacak şekilde gülmesi şeklinde tarif edenler de vardır. Bazı mezhepler namazda gülmekle sadece namazın bozulacağı görüşündedir (İbn Kudâme el- Muğnî, I, 211).
Hanefiler namazda sesli gülme ile kahkahayı birbirinden ayırmışlardır. Hanefilere göre “gülmek” sadece kendisinin duyabileceği kadar olan harekettir. Gülmede yanındakiler sesi işitmez. Bu şekilde gülmenin hükmü sadece namazı bozmuş olmaktır. Bu türlü gülmek abdesti bozmaz.
Fakat “kahkaha” hem namaz kılanın kendisinin hem de yanındakilerin işiteceği kadar olandır. Bu hem namazı hem de abdesti bozar. Tebessüm ise, sessiz olarak ortaya çıkan hareket olup, bundan ötürü namaz bozulmaz.
Hanefilerin yukarıdaki görüşlerinin dayandığı delil mana olarak şu hadisi şeriftir:
“Sizden her kim kahkaha ile sesli olarak gülerse, hem namazı hem de abdesti birlikte iade etisin.”
Şafii mezhebine göre ise, namazdayken kahkaha ile gülündüğünde iki veya daha fazla harf yahut anlaşılır bir harf açığa çıkarsa namaz bozulur. Bu durumda namazın bozulması kahkahadan değil, kahkaha ile birlikte telaffuz edilen harften dolayıdır. Gülmesi baskın gelen kişi çok gülmediği takdirde namazı bozulmaz.