Dul ve bâkire olmak üzere iki kısımdır Dul kadın, kendi izni olmadan nikâh edilemez. Bâkire ise, izni olmasa bile babası ve dedesi tarafından cebren nikâhı kıydırılabilir. (Cebrî nikâhın sahîh olması için bir takım şartlar vardır).
İddeti bitmemiş bir kadına evlenme teklifi yapmak câiz değildir. Ancak meşru’ yollarla evlenme işâretini göstermek câizdir. Sözkonu-su kadın» iddeti bittikten sonra nikâhlanabilir.
Nikâhı harâm olan kadınlar kimlerdir?
Kadınlardan yedisi neseble, yedisi süt ile„ dördü sihri akrabalık ile, üçü de bir arada bulundurma yoluyla nikâh edilmeleri harâmdır.
Nikahın Sahih Olmasının Şartları Nelerdir
İslam dininde nikah konusu çok önemli konulardan biridir. Nikâh, evlilik bazı şartlar taşıdığından dolayı bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Nikâh akdi, ancak , gelinin velîsi ve âdil, Müslüman, mükellef, hür ve erkek iki şâhidin hazır bulunmasıyla sahîh olur. Dolayısıyla nikâhı kıyan kişi derken kast edilen nikâhta hazır olan hoca değil evlenecek olan kadının velisi veya onun vekâlet verdiği kişidir. Bu şartlardan bir tanesi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
İmam nikahının dolayısı ile İslam dininde nikahın şartlarını bir hadis i şerif zikrederek nakledelim. Nebîmiz sallallâhu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“Veli ve iki güvenilir şahit olmadan nikâh olmaz. Bu şekilde kıyılmayan nikâh batıldır. Eğer anlaşamazlarsa sultan, velisi olmayanın velisidir.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 20; Tirmîzî, Nikâh, 14; İbn Mâce, Nikâh, 15; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/66)