İslam dininde nikah konusu çok önemli konulardan biridir. Nikâh, evlilik bazı şartlar taşıdığından dolayı bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Nikâh akdi, ancak , gelinin velîsi ve âdil, Müslüman, mükellef, hür ve erkek iki şâhidin hazır bulunmasıyla sahîh olur. Dolayısıyla nikâhı kıyan kişi derken kast edilen nikâhta hazır olan hoca değil evlenecek olan kadının velisi veya onun vekâlet verdiği kişidir. Bu şartlardan bir tanesi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
İmam nikahının dolayısı ile İslam dininde nikahın şartlarını bir hadis i şerif zikrederek nakledelim. Nebîmiz sallallâhu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“Veli ve iki güvenilir şahit olmadan nikâh olmaz. Bu şekilde kıyılmayan nikâh batıldır. Eğer anlaşamazlarsa sultan, velisi olmayanın velisidir.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 20; Tirmîzî, Nikâh, 14; İbn Mâce, Nikâh, 15; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/66)
Ayrıca öteden beri nikâh akdini âlimler ve imamlar yapmaktadır. Bunun için nikâhın halk dilindeki adı “imam nikâhı” şeklinde söylenir olmuştur. Peygamber Efendimiz erkekler için nikah anında veli aramamaştır ve kadınlar için de velinin evliliğe onayını yeterli görmüştür. Tabi ki bu uygulama İslam dininde evliliği kolaylaştırmış ve sağlıklı ailelerin kurulmasına yardımcı olmuştur.
RESMİ ŞAHİTLİK ŞARTLARI
Nikah şahidi olabilmek için; ergin, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.(Çiftin; annesi, babası, kardeşi veya çocuğu dahi nikah şahidi olabilir.)
Şahit, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahittir.
Şahit olacak kişiler nikah öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadır.