Nisap dini bir ölçüdür. İslamda zekat verme ölçüsüne nisab denir. Sözlükte “sınır, işaret, asıl ve kök” anlamlarına gelen nisab kelimesinin terim anlamı; zekâtın vücûbuna alâmet ve ölçü olmak üzere tesbit edilen belirli bir miktardır. Bir kimsenin zekâtla yükümlü olması için hür, ergin, Müslüman olması; borçlarının ve aslî ihtiyaçlarının dışında yıllanmış nisap miktarı mala sahip bulunması gerekir. Zekât müslümanların zenginlerinden alınır, fakirlerine verilir. Böyle bir malî mükellefiyetin konabilmesi için toplumda zenginlik sınırının, daha doğrusu asgari hayat ve geçim standardının belirlenmesine ihtiyaç vardır.
Zengin olma tarihinin üstünden bir sene geçince zekât vermek farz olur. Asli ihtiyaçlarından ve borcundan fazla olarak, belli bir mala sahip olan kişiler dini açıdan zengin sayılır. Bu durumda olan kişiler, sadaka ve zekât alamayacağı gibi; sadaka vermek ve kurban kesmek ile yükümlü olur. Fazla olan bu malın, üzerinden bir yıl geçmesi durumunda zekâtının verilmesi gerekli olur.
Nisab miktarı ne kadardır?
Zekâta tabi olan nakit para ve malların çeşidine göre nisap miktarları da farklıdır Zekât hususunda altının nisabı 20 mıskal (yaklaşık 80,10 gr.), gümüşün nisabı 200 dirhem (yaklaşık 561 gr.), koyun ile keçinin nisabı 40, sığır ile mandanın nisabı 30, devenin nisabı da 5 dir.