Okyanus, kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir. Bir diğer tanımı okyanus, çok geniş bir alanı kaplayan su birikintisi olarak tanımlanmaktadır. Ortalama derinlikleri 3 bin metre olan okyanuslar dünyamızın üçte ikisini kaplarlar. Dünyada beş okyanus vardır. bunlar; Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu ve Arktik Okyanus. Bunların arasında dünyanın en büyük okyanusu ise Büyük Okyanus’tur. Ayrıca Dünya’daki depremlerin %90’ı ve büyük depremlerin ise %80’i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanus’un çok derin olmasıdır.
Yeryüzünün yüzde 70’i suyla kaplı. Deniz diplerinin sırları henüz tam olarak çözülemese de bilmediklerimiz zamanla azalıyor. Okyanuslar Dünya’nın %71’ini oluştururlar. Gündüz geç ısınan okyanuslar, zor soğuduğu için geceleri atmosferin ısınmasına katkıda bulunurlar. Büyük ve bitmek bilmeyen sulara sahip olmasından dolayı birçok deniz hayvanı okyanuslarda yaşam sürdürmektedir. Ayrıca, deniz canlılarının çeşitli olmasından dolayı, önemli bir geçim kaynağına olanak sağlamaktadır.
Bir okyanusun en derin yerinde, demir bir topun dibe çökmesi bir saatten uzun sürer.
Okyanusun en derin noktası Pasifik Okyanusundadır, Guam adasinin guney batisindaki Mariana Çukurudur. Derinligi tamı tamına 11033 metredir. Bir kilogram agirligindaki bir cismin okyanusun en derin noktası olan Mariana Çukuru’na ulasmasi tam bir saat alıyor sürüyor.
Büyük Okyanus : En derin yeri 11.034 m ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya’daki en derin noktadır
Atlas Okyanusu : 3314 metre ortalama derinliği bulunan okyanusun en derin noktası Porto Riko Çukuru dur.
Hint Okyanusu : Ortalama derinlik 3.890 metredir. En derin nokta Java çukurunda deniz seviyesinin yaklaşık 7.450 m altındadır.