Ölüler için nasıl dua edilir? Veya vefat edenlerin ruhuna okunacak dualar arapçası ve anlamı? Biliyorsunuz ki ölüm haktır mutlak surette bir gün ahiret yurduna göç edeceğiz. Bu nedenle bu gün eğer bizler ölen yakınlarımız için dua etmek hayır yapmak istediğimizde hiç aksatmadan hemen yapmalıyız. Çünkü bu gün eğer bizler mezarlığa gidip babamız veya annemiz en sevdiklerimiz için dua ediyorsak, yarın bizim arkamızdanda dua edenlerimiz olur. O yüzden vefa çok önemlidir. Bu sebeple hepimiz için ölmüşlerimize nasıl dua etmeliyiz? ölünün arkasından okunacak dualar hangileridir? Diye güzel bir çalışma yaptık. Ölen için dua etmek hayır yapmak hele bu yakınlarımızdan anne ve babamız olsa salih bir kimse olarak yaşamak bile onlara bir dua niteliğindedir. Çünkü Hz Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesselam buyuruyor ki; “Dünyada çocuğuna Kur’an-ı Kerîm’i öğreten kimseye, kıyamet günü cennette bir taç giydirilir ki, cennet ehli onu, bu taç ile, (bu şahıs) çocuğuna dünyada Kur’an-ı Kerîm’i öğreten (kimse) diye tanıyacaklardır.”
Onun için unutmayın ki güzel ahlakımız bile onlar için bir duadır. Şimdi ölüler vefat edenler için bir kaç dua örneklerini vermeye çalışacağız inşaallah. Allah şimdiden kabul etsin.
Anlamı : “Allahım! Onu bağışla ve ona merhamet et. Ona afiyet ver ve onu affet. Onu hoş karşıla ve yerini genişlet. Onu su, kar ve dolu ile yıka. Onu, beyaz elbisenin kirden temizlendiği gibi günahlardan temizle. Ona; yurdundan daha hayırlı bir yurt, ailesinden daha hayırlı bir aile, eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu cennete koy. Onu kabir azabından ve cehennem azabından koru.” (Müslim, hadis no: 963)
Rasulullah (s.a.s) bir ölünün namazını kılarken: Allah’ım! Bu ölüye mağfiret ve rahmet buyur. Onu azaptan koru, affet. Onun cennetten hissesini ihsan et. Kabrini genişlet. Su ile, karla, buzla onun haramlarını yıka. Beyaz elbiseyi kirden temizler gibi onu hatalarından temizle. Kendi evinden daha hayırlı bir ev, ehlinden daha hayırlı bir aile ve eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu cennete koy. Kabir ve ateş azabından onu koru» diye dua ettiğini işittim. Bunun üzerine: «Keşke ölen ben olsaydım» diye temennide bulundum.
(Müslim)
Türkçe Okunuşu: İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn. Ve inne ilâ Rabbinâ lemünkalibûne, Allahümmek’tübhü indeke fil muhsinîne vec’al kitâbehu fi illiyyîn. Vehlufhü fi ehlihi fil ğâbirine velâ tahrimnâ ecrehu velâ teftinnâ ba’dehu.
Anlamı : ‘‘Biz Allah’tan gelmiş ve Allah’a gidiyoruz.. Ve biz ahirette yine O’na dönücüleriz. Allah’ım, onu (ölüyü) yüce huzurunda iyilerden yaz. Kitabı illiyyine koy. Arkada kalan çoluk çocuğuna halef ver, O’nun sevabından bizleri uzaklaştırma ve bundan sonra bizleri fitneye sokma. ”
Ölen bir din kardeşimizi ziyaret ettiğimizde bu duâ okunur. Bilginler bunu böylece tertip etmişler ve bu duâya devam eylemişlerdir. Bu duâda çok büyük hikmetler mevcuttur. Müslümanların birbirlerine hem hayatlarında ve hem de öldüklerinde duâ etmeleri İslâmî bir gelenektir.