Keffareti savmun (oruç kefaretinin) temlik suretiyle yapılması caiz midir?
Keffareti savmun temlik’i yani, altmış fakirden her birine tam bir sadakayı fıtır miktarı arpa, hurma, üzüm veya bunların kıymetlerini vermek caizdir.
“Ramazan ayı, insanlar için doğru yolu gösteren ve açık ayetler halinde hakkı batıldan ayıran Kur’an-ı Azim’üş-şan’ın nazil olduğu aydır. Ramazan orucundan başka hiç bir orucun bozulmasından dolayı bir ceza ve geçmişteki kusuru düzeltme olarak iki ay oruç tutmak gerekmez. Çünkü Kur’an’ın açık beyanı, yalnız tutulan Ramazan orucunun bozulması üzerine keffareti gerekli kılmaktadır.
Keffareti savm nedir
Keffareti savm; başlamış olduğu Ramazan-ı şerif ayın da orucunu bir özrü olmaksızın bilerek bozan kimsenin, bir köle veya cariye azat etmesi, buna gücü yetmiyorsa iki ay aralıksız oruç tutması, ki Keffâret oruçlarında devamlılık şarttır. Buna da gücü yetmiyorsa altmış fakiri doyurmasından ibarettir. Oruç keffareti böyle yemek yedirmekle olabileceği gibi, yiyeceği aynen verip temlik etmekle de olur. Bir fakiri 60 gün doyurmak da mümkündür. İşte Mevlâmız; bir kısım günahlarımızın örtülmesi, silinmesi için keffâreti emrediyor. Bir veya daha fazla Ramazan ayı boyunca keffâreti gerektirecek şekilde birden fazla oruç bozulmu
Keffaret orucu nasıl niyet edilir
Ramazan ayında tutmadığımız kaza oruçlarımıza; farz orucu gibi imsak girene kadar niyet etmelidir. Ramazan orucunun kazası, adak oruçları, nafile oruçların kazası ve kefaret oruçlarına imsak vaktine kadar niyet edilir ve imsaktan sonra yapılan niyetler sahih olmaz. Kaza orucuna imsaktan sonra (güneşin doğuşundan) niyet edilirse eğer o oruç kaza yerine geçmez; nafile orucu sayılır. Tüm kaza oruçlarına muhakkak imsak vaktine kadar niyet etmeliyiz.