Cünüp Olarak Uyanmak Orucu bozar mı?
Sahur yedikten sonra uyur ve fecir doğmadan önce veya sonra ihtilam olmuş bir halde uyanan kişinin orucu Bozulmaz. Lakin akşam öyle bir şey olduğunda gece yıkanması iyidir. Şüphesiz fecir doğuncaya kadar birtakım ruhsatlar vardır, onları işlemekte bir sakınca yoktur. Fecir doğmadan önce herhangi bir sebeple cünüp olmak ve bu vaziyette sabahlamakta oruçtan yana bir sakınca yoktur. Ancak güneş doğmadan yıkanıp sabah namazına yetişmesi gerekir. Çünkü bir namaz vaktinden fazla cünüp durmak caiz değildir.
Böyle bir kimse, guslünü yapıp namazlarını kılmaya ve diğer dini vecibelerini yapmaya devam eder. Ancak, guslederken ağzından veya burnundan su kaçırmamak için dikkat gösterir.
“Cünüp olarak sabahlayan bir mümin gusül abdesti alırken mazmaza ve istinşak (ağza ve buruna su verme) anında boğazına su kaçırırsa orucu bozulur; kaza gerekir. Bu sebeple, cünüp olarak sabahlamamaya özen göstermek veya gusül abdesti alırken dikkatli olmak şarttır.”
Ramazanda, orucu bozup kaza gerektiren bir şeyi, kasten iki veya daha fazla yaparak orucu bozmak, kefareti de gerektirir. Ayrıca Kişi eğer imsaktan sonra eşi ile cinsi münasebet kurar ise oruç bozulur.
Gündüzleyin uyurken ihtilâm olmak oruca zarar vermez. Çünkü bu elde olmayarak ortaya çıkan bir durumdur. Namaz vaktini geçirneden yıkanmak gerekir. (El-Muhit – Bahrirâik – îbn Nüceym – İbn Âbidin.)
Konuyla İlgili Hadisler
Hz. Aişe (r.a.) dan yapılan rivayete göre, bir adam, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimize sordu:
“(Sabah) namazı vakti girer de ben de cünüp bulunursam, o takdirde oruç tutayım mı?” Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz ona şöyle buyurdu:
“Ben de cünüp olduğum bir halde (sabah) namazı vakti giriyor ve ben oruç tutuyorum.”
Adam bu defa şöyle dedi:
“Ya Rasulallah! Sen bizim gibi değilsin; Cenab-ı Hak senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiştir.” Peygamber (s.a.v.) ona şöyle dedi:
“Allah’a and olsun ki, sizden daha çok Allah’tan saygı ile korkmakta olduğumu ve nelerden sakınmamı sizden daha iyi bildiğimi ummaktayım.”
Hz. Aişe’nin (r.a.), Ümmü Seleme (r.a.) dan yaptığı rivayete göre:
“Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ihtilam değil de cinsel temasta bulunduğu için cünüp olarak sabahlardı ve sonra ramazan orucunu tutardı.”
Yine Ümmü Seleme (r.a.) dan yapılan rivayete göre, adı geçen diyor ki:
“Rasulüllah (s.a.v.) ihtilam olarak değil, cinsel temasta bulunduğu için cünüp olarak sabahladı ve o gün iftar etmedi (oruç tuttu) sonra da kaza etmedi.” Çünkü temas fecirden önce yapılmıştır.