Oruçlu iken gündüzün ihtilam olduğunda orucunun bozulduğunu zannederek orucunu bozan kimseye kefaret lazım gelir mi? Veya Gündüz rüyada cünüp olup Orucnun Bozulduğunu Sanan Kişi Orucunu Bozan Kişiye Kefaret Gerekir mi?
Öncelikle Konuyu anlamak için dilerseniz şu sorudan başlayalım mesela oruçlu iken rüyada cünüp olmak orucu bozar mı? veya uykudayken rüyalanmak boşalmak orucu bozar mı?
oruçlu iken Ramazanın gündüzün de ihtilam olmak yani uykudayken sabah olsun sahurdan sonra olsun hangi vakit olursa olsun rüya ile cünüp olan kişinin orucu bozulmaz. Fecir doğmadan önce herhangi bir sebeple cünüp olmak ve bu vaziyette sabahlamakta -oruçtan yana- bir sakınca yoktur. Rüyada cünüp oldun kaltığında yıkanırsın temizlenirsin orucuna devam edersin. Ancak, guslederken ağzından veya burnundan su kaçırmamak için dikkat gösterir. Çünkü güneş doğmadan yıkanıp sabah namazına yetişmesi gerekir. Ayrıca bir namaz vaktinden fazla cünüp durmak caiz değildir. Kişi eğer imsaktan sonra eşi ile cinsi münasebet kurar ise oruç bozulur.) Yani Sahurdan sonra eşi ile cinsi münasebet orucu bozar. Ancak bir vakit namazı kazaya bırakacak kadar cünüp durmak caiz olmadığından gusül abdesti almak gerekir.
“Hz. Peygamber (asv) bazen hanımlarıyla yatar ve cünüp olarak sabahlardı, sonra yıkanır ve orucunu tutmaya devam ederdi.”
Kaynak: Tirmizî, Savm,63; ayrıca bk. Buharî, Savm, 22; Müslim, Sıyam, 78
“Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Ramazan ayında, rüya sebebiyle olmaksızın cünüp olarak fecir (sabah namazı) vaktine ulaştığı olurdu da, kalkıp yıkanır ve orucunu tutardı.”
(Buhari, Savm: 22, 25; Müslim, Sıyâm: 76; Muvatta, Sıyâm: 12; Ebu Dâvud, Savm: 36; Tirmizî, Savm: 63; Nesâi, Tahâret: 123)
Evet Yukardaki soruya gelirsek Bir kişi Ramazan da gündüzün ihtilam yani uyku halinde cünüp olduğunda orucunun bozulduğunu zannederek evet altını çiziyorum orucunun bozulduğunu zannederek orucunu bozan kimseye kaffaret lazım gelmez. Ancak orucunun bozulmayacağını bildiği halde yese keffaret gerekir,