Abdest alırken bir hata sonucu boğazına su kaçan kimse, orucunun bozulduğunu sanarak bilerek yese ne lazım gelir?
Yüce Allah insanı kendisine iman ve ibadet etmek için yaratmıştır. Bilindiği gibi Yüce Allah’ı tevhid (bir kabul etmek), Onun eşsiz varlığını bilip tasdik etmek, farz olan en büyük bir görevdir. Bu görevlerinden bir taneside Ramazan ayında tutulan oruçlardır. Tabi bazen Oruçlu olduğumuz zaman daha dikkat veya titizlikle görevimizi yerine getirmek isterken bazı istemediğimiz olaylarda oluyor. Mesala yukarıda ki bir soru gibi Abdest alırken bir hata sonucu boğazına su kaçan kimse, orucunun bozulduğunu sanarak bilerek yese ne lazım gelir?
Abdest alırken bir hata sonucu boğazına su kaçan Kimse bununla orucunun bozukluğunu sanarak yemeğe devam etse kefaret lazım gelmez, kaza gerekir.. Yan Ramazan bittiğinde Ramazan dışında bir gün oruç tutar bunuda kaza niyeti ile tutar. Oruçlu iken burnuna su çekerken midesine su kaçan bu kimsenin kalbi, orucu bozmayı kastetmemiştir.
Oruçlu olan kimsenin, abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçsa; oruçlu olduğunu hatırlamadan ağzına su almışsa ittifakla orucu bozulmaz. Oruçlu olduğunu hatırladığı takdirde ağzına su verirse Hanefi mezhebine göre orucu bozulur.Bilahare bir gün kaza etmek zorundadır.
Şafii mezhebine göre ise oruçlu olduğunu bildiği halde mübalağa yapmadan ağzına su almış ve boğazına kaçmışsa orucu bozulmaz. Amma mübalağa etmiş ise orucu bozulur. Yalnız abdest ve gusül gibi mecburi olan şeylerden başka bir maksat için ağzına su verirse mutlaka orucu bozulur.