Anne babaya zekat neden verilmez? Anne ve baba hangi durumda olsa zekat verilir veya verilmez?
Allah yoluna yapacağımız tüm hayırların, kimlere verileceğini de, Kur’an da açıklanmıştır. Gelin şimdide ona bakalım. Acaba anaya, babaya zekât verilir mi, ya da hangi şartlarda verilir.
Malî ibadetlerden biri olan zekat, İslâm’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Fakirin hakkı çıkarılarak malı, cimrilik kirinden arındırarak da şahsı temizlediği ve malda berekete sebep olduğu için bu malî ibadete zekât denilmiştir. Ayrıca Zekâta sadaka da denilir.
Zekatın sarf yerleri Kur’an’da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhârî, “Zekat”, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir. Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40’tır.
Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.
Zekât, ancak Kur’ân-ı Kerîm’de belirtilmiş olan kimselere verilir. Binâenaleyh anne ile babanın maddî durumları müsâit olsa tabi’âtıylâ onlara zekat verilmez.
Maddi durumları müsâit olmasa nafakaları zengin evlâdına aittir.
Eğer anne ve babamızın geçimini bizler sağlıyorsak, onlara bizler bakıyorsak, başka gelirleri yoksa elbette onlara hayır adı altında zekât veremeyiz. Yok, eğer geçim kaynağımız farklı, kazançlarımız ayrı ise, o zaman devreye giriyor.
Hanefî mezhebinde ise evlâtları zengin iseler onların zekâtını alamazlarsa da başkasının zekâtını alabilirler. Hülâsa: Hiç bir surette ne fürû usûlüne, ne de usûl fürû’una zekât verebilir. Ancak Şâfiiî mezhebinde sırf borcu kapatmak için usûl ve fürû birbirine zekât verebilir. Damad kayın babasına, kayın baba damadına zekât verebilir. Bu hususta bir be’is yoktur.