Peygamberlerin sıfatları kaç tanedir? deyince müslümanların öğrenmesi ve bilmesi gereken bir bilgidir. Her peygamberde insan olmanın ötesinde Yüce Allah tarafından bir takım sıfatlar peygamberlere verilmiş. Peygamberlerin örnek kişilikleri ve yol göstericilikte öncü olmaları nedeniyle belli niteliklerle donanmış olmalarını gerektirmektedir. Peygamberler bütün insanlar için takdir edilmiş olan her türlü iyi ve yüksek vasıflara sahiptirler. Bu vasıflar Allah’ın muhafaza etmesi iledir. Peygamberler bütün güzel meziyet ve sıfatlara sahip olmakla beraber en bâriz sıfatları beş tanedir.
Peygamberlerin sıfatları özellikleri ve anlamları deyince Peygamberlerin ismet, fetanet, sıdk, emanet, Tebliğ gibi fıtri üstünlükleri ve imtiyazları, bize sadık bir rehber olmalarını temin ediyor. Onların bu özellikleri yapmakta oldukları görevi yerine getirmede ve vahyin öğretilmesinde önemli katkılar sağlamıştır. Peygamberler, istihkàk ile değil, ilâhî tayinle vazifelendirilmişlerdir. Dolayısıyla onlar, Allah tarafından verilmiş farklı husûsiyetlere sahiptirler.
Peygamberlerin Sıfatları Kısa Bilgi
Sıdk: Peygamberler söz ve fiillerinde dâima doğruluk üzerindedirler. Sözlerinde ve işlerinde en doğru olmalarıdır. Söz ve fiilleri birbirinin aynası durumundadır. Onların yalan söylemeleri muhâldir. Onların doğrulukları kendilerine îmân etmeyenler tarafından dahî tasdik edilmiş bir yüceliktedir.
Emânet: Peygamberler, beşeriyetin en emîn kimseleridir. En emniyetli kimse olmalarıdır. Ehl-i îmân olmayanlar bile, onlara sonsuz bir güven içindedirler. Nitekim Rasûlullah r hakkında söylenen Muhammedü’l-Emîn tâbiri müşriklerin de dillerinden düşmez ve onlar emanetlerini kendi yandaşlarına değil, Rasûlullah r’e teslîm ederlerdi. Hattâ Hazret-i Peygamber r hicret edeceği zaman dahî üzerinde müşriklerin birtakım emanetleri vardı. Ve ölüm tehlikesine rağmen Hazret-i Alî’yi Mekke’de bırakıp onları sahiplerine teslîm ettirmişti.
Fetânet: Peygamberler, insanlar içinde her bakımdan -bilhassa akıl ve zekâ açısından însanlar içinde en zekî olmalarıdır. Onlar, kuvvetli bir hâfıza, yüksek bir mantık ve iknâ kabiliyetine sahiptirler. Meselâ Peygamber Efendimiz’in bütün hayatı, bu tezâhürlerle doludur.
Tebliğ: İlâhî emirleri dosdoğru olarak emredildikleri şekilde insanlara bildirirler. Onların tebliğlerinde, kendilerinden ne bir ilâve ne de bir eksiklik vardır. Îlâhî emir ve yasakları insanlara ulaştırıp söylemeleridir.
İsmet: Gizli ve âşikâr her türlü mâsiyet ve hiç günâh işlemez olmalarıdır. Ancak onların da acziyeti tatmaları ve beşer oldukları unutulup kendilerine ulûhiyet izâfe edilmemesi için, bâzen “zelle” dediğimiz gayr-i irâdî hatâlara düştükleri olmuştur. Zira onlar, örnek alınabilmesi mümkün olacak davranışlar sergilemek durumundadırlar. Aksi hâlde insanlar, “Peygamberlerin emrettiği şeyler bizim tâkatimizin üstündedir.” diyerek ilâhî emir ve nehiyleri îfâya mâzeret bulurlardı.